Το κότσι είναι ένα οστεώδες εξόγκωμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ψηλοτάκουνα ή τα πολύ στενά παπούτσια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του.

Το κότσι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, και μπορεί να προκαλέσει ακραίο πόνο, καθώς υπάρχει μειωμένη ευελιξία στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές εύκολες θεραπείες που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και επιβραδύνουν την ανάπτυξή του.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ

Οι ασκήσεις τύπου stretching για τα δάχτυλα των ποδιών θα βοηθήσουν στην διατήρηση της ευλυγισίας τους. Θα βελτιώσουν, επίσης, την κυκλοφορία του αίματος και την επανευθυγράμμιση των οστών.

  • Τοποθετήστε ένα λαστιχάκι γύρω από τα μεγάλα δάχτυλα σε κάθε πόδι. Γυρίστε αργά τα πόδια σας προς τα έξω μέχρι να αισθανθείτε το τέντωμα στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών.
  • Μείνετε σ’ αυτή τη θέση για 1 λεπτό. Χαλαρώστε για 1 λεπτό και επαναλάβετε ξανά.
  • Κάνετε αυτή την άσκηση για 15 λεπτά, 2 ή 3 φορές την ημέρα.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά για την αντιμετώπιση τους. Το βασικό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει την ικανότητα να απαλύνει τον πόνο και επίσης βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

  • Κάντε μια πάστα από ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκούμά και λίγο ελαιόλαδο.
  • Εφαρμόστε το μίγμα απευθείας στο κότσι σας. Κάντε το 2 ή 3 φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες.

ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ

Το καστορέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι επίσης αποτελεσματικό στο να απαλύνει τον πόνο.

  • Ζεστάνετε το καστορέλαιο. Βουτήξτε ένα καθαρό πανί στο λάδι και τοποθετήστε το στην πληγείσα περιοχή.
  • Καλύψτε το πανί με μία άλλη πετσέτα για να βεβαιωθείτε ότι το καστορέλαιο θα παραμείνει ζεστό.

Σημείωση: Τα κότσια χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν μπορούν να διορθώσουν την παραμόρφωση. Σε περιπτώσεις σοβαρής δυσφορίας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: diaforetiko.gr