Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ο τρόπος ζωής των περισσότερων αφρικανικών φυλών είναι αρκετά περίεργος. Ο πολιτισμός τους, τα τρόφιμα και η ενδυμασία τους, είναι εξαιρετικά περίεργα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη φυλή όμως στην Τανζανία – η φυλή Kurya – που ακολουθεί ένα μοναδικό έθιμο.

Σύμφωνα με το έθιμο της φυλής Kurya, οι νέες γυναίκες παντρεύονται ηλικιωμένες γυναίκες αντί για άνδρες! Αυτό το περίεργο έθιμο ασκείται σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Nyamongo που βρίσκεται στην επαρχία Mara της βόρειας Τανζανίας. Μην συγχέετε αυτό το παράξενο έθιμο με τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου στην Δύση.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 2

Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι νεαρές γυναίκες παντρεύονται τις μεγαλύτερες ομολόγους τους.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 3

Παλιά οι γυναίκες πρέπει να είναι είτε χήρες είτε διαζευγμένες. Μια ηλικιωμένη γυναίκα με παιδιά επιτρέπεται να παντρευτεί, αν όλοι οι γιοι και οι κόρες της είχαν παντρευτεί και είχαν φύγει από το σπίτι. Επίσης, οι γυναίκες πρέπει να δώσουν προίκα για να παντρευτούν τα νεαρά κορίτσια.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 4

Ο σκοπός αυτού του μοναδικού εθίμου είναι να διατηρηθεί το βιοτικό επίπεδο των γηραιότερων γυναικών, καθώς οι γάμοι παρέχουν ασφάλεια στις μόνες ηλικιωμένες γυναίκες και τις περιουσίες τους στο χωριό.

Μετά το γάμο, οι γυναίκες ζουν, μαγειρεύουν, εργάζονται και μεγαλώνουν τα παιδιά μαζί.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 5

Μπορούν να μοιράζονται το κρεβάτι, αλλά δεν επιδίδονται σε σeξουαλικές επαφές μεταξύ τους. Οι νεαρές γυναίκες επιτρέπεται να επιλέγουν άνδρες για συvουσία.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 6

Υπάρχουν αρκετοί άνδρες που ενδιαφέρονται να πλαγιάσουν με αυτές τις γυναίκες και αυτές μπορούν να επιλέξουν να ζευγαρώσουν με κάποιον από αυτούς.

Σύμφωνα με το έθιμο της φυλής Kurya, οι νέες γυναίκες πρέπει να μείνουν έγκυος σε αρσενικό παιδί, καθώς θεωρείται ο νόμιμος κληρονόμος της γηραιότερης γυναίκας.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 7

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 45% των γυναικών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 15-49 ετών έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην περιοχή Mara, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας εκτοξεύτηκαν στο 72%, που είναι το υψηλότερο στην Τανζανία. Έτσι, αυτοί οι γάμοι αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμοι στην πρόληψη αυτού του φαινομένου, των γάμων με αvήλικα και τον ακρωτηριασμό των γεvvητικών οpγάνων.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 8

Σύμφωνα με τον νόμο της φυλής Kurya, μόνο οι άνδρες έχουν το δικαίωμα να κληρονομούν περιουσία και οι γυναίκες πρέπει να εξασκήσουν το συγκεκριμένο έθιμο, προσαρμοσμένο για την απόκτηση του δικαιώματος στην περιουσία τους. Έτσι, οι γυναίκες παντρεύονται νεαρές γυναίκες που μπορούν να γεννήσουν κληρονόμους για λογαριασμό τους.

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται αυστηρά στο χωριό και στην φυλή.

Σε αυτό το Χωριό βάζουν με το Ζόρι τις Γυναίκες να παντρεύονται μεταξύ τους. Ο Λόγος; Θα σας Σοκάρει! 9

Η Dinna Maningo, δημοσιογράφος της εφημερίδας Mwananchi έγραψε, «Στην πολυγαμική, πατριαρχική κουλτούρα της Kurya, όπου οι άνδρες χρησιμοποιούν τις αγελάδες ως νόμισμα για να αγοράσουν πολλές συζύγους, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεότερων γυναικών που επιλέγουν να παντρευτούν μια άλλη γυναίκα αντ” αυτού. Αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συμφωνία δίνει τους περισσότερη δύναμη και ελευθερία. Συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα ενός σταθερού σπιτικού με τη δυνατότητα να επιλέξουν τον δικό τους αρσενικό σeξουαλικό σύντροφο. Ο γάμοι μεταξύ γυναικών επίσης βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος της ενδοοικογενειακής βίας, οι γάμοι με αvήλικα και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεvvητικών οpάνων. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα είναι διαδεδομένα στην κοινωνία μας. Ευτυχώς όμως, οι νεότερες γυναίκες είναι πιο ενήμερες σήμερα και αρνούνται να ανεχθούν μια τέτοια μεταχείριση.»

[via]