Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι τροποποιήσεις σώματος σημαίνουν δύο πράγματα: ένα τατουάζ ή κάποιο είδους piercing. Σίγουρα, μερικοί λαοί το πάνε σε άλλο επίπεδο με τα τεράστια piercing που κάνουν σε όλο τους το σώμα, με τα εμφυτεύματα που βάζουν ή ακόμη και με την πλαστική χειρουργική αλλά για τους περισσότερους το σώμα τους είναι αρκετά καλοήθη.

Σε όλο τον κόσμο και την ιστορία, όμως, οι τροποποιήσεις του σώματος έχουν να κάνουν με πιο ακραίες καταστάσεις από αυτές που μπορείτε να φανταστείτε. Από τις πλάτες λαιμού της Ταϊλάνδης ως τα αιχμηρά δόντια στην Ινδονησία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο σώμα που κάνουν τα πράγματα πιο ακραία. Δυστυχώς, αυτές οι ιστορικές πρακτικές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αυτό-έκφραση. Αντί αυτού, πολλές από αυτές ήταν σύμβολα καταπίεσης και ο λόγος των ατελείωτων προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, πρέπει να σεβαστούμε τις επιλογές που έκαναν οι άλλοι πολιτισμοί σε όλη την ιστορία αν και σήμερα φαίνονται βίαιες και απαρχαιωμένες σε εμάς. Κάθε μια από αυτές τις φυλές, τις ομάδες και τις χώρες, είχαν τους λόγους τους  για να τροποποιήσουν το σώμα τους και είναι συναρπαστικό να μαθαίνουμε το γιατί.

Δείτε παρακάτω 7 από τα πιο περίεργα παραδείγματα που υπάρχουν.

#1 Ιστορικά, η επιμετάλλωση των χειλιών μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες χώρες στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Στην πραγματικότητα, η πρακτική αυτή υπήρχε από το 8.700 π.Χ. Ακόμη χρησιμοποιείται από τη φυλή Mursi της Αιθιοπίας και γίνεται ταυτόχρονα με την απομάκρυνση των δύο μπροστινών δοντιών. Συνήθως, οι πλάκες αυτές υποδηλώνουν την κοινωνική τάξη και θέση.

περίεργες τροποποιήσεις σώματος 2

#2 Η επιμήκυνση κρανίου ακούγεται επικίνδυνη αλλά πραγματοποιούνταν για χρόνια.

Στο Περού, το Ιράκ και την Αίγυπτο, έχουν βρεθεί ίχνη από επιμήκη κρανία χιλιάδων χρόνων πριν. Η διαδικασία ξεκινά με το κρανίο ενός βρέφους που δεν έχει σχηματιστεί πλήρως, πράγμα που το καθιστά ευκολότερο να μπει σε καλούπι. Επιπλέον, ήταν ένα σημάδι της κοινωνικής θέσης.

περίεργες τροποποιήσεις σώματος 3

#3 Το σιδέρωμα του στήθους είναι μια τρομερή τεχνική που βρέθηκε στο Καμερούν.

Είναι συνηθισμένο να σταματά η ανάπτυξη του στήθους ενός κοριτσιού ώστε να μην μοιάζει με γυναίκα και να μην αποσπάτε η προσοχή τους από τα αγόρια. Αυτή η τεχνική είναι αρκετά τρομακτική. Βάζουν ζεστές σπάτουλες και γουδοχέρια στο σημείο προκειμένου να διαλύσουν το λίπος και να γίνει το στήθος επίπεδο. Φυσικά, αυτό δημιουργεί πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, κύστες και προβλήματα με το θηλασμό.

περίεργες τροποποιήσεις σώματος 4

#4 Το δέσιμο των ποδιών είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά ακραία φαινόμενα τροποποίησης σώματος.

Αυτό συνέβαινε στην Κίνα ώστε να σταματήσουν ρητά να μεγαλώνουν τα πόδια των μικρών κοριτσιών. Αυτό το έθιμο παραμόρφωσης κράτησε για σχεδόν 1000 χρόνια, μέχρι που απαγορεύτηκε τον 20ο αιώνα. Ήταν ένα σύμβολο πλούτου, μιας και η ιδέα ήταν να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείς τα πόδια σου που σήμαινε πως έχει χρήματα και δεν έχεις ανάγκη να εργαστείς. Δυστυχώς, αυτό έκανε γενιές γυναικών να ζουν με αναπηρίες και προβλήματα υγείας.

περίεργες τροποποιήσεις σώματος 5

#5 Ο σκαριφισμός γίνεται από τις φυλές Sepik River στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Οι άνθρωποι της φυλής ξοδεύουν εβδομάδες για τις τελετουργίες τους και τις θεωρούν ιεροτελεστία μετάβασης. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο μέρος στο οποίο συμβαίνει μιας και το συναντά κανείς στο Νότιο Σουδάν. Η φυλή Dinka χρησιμοποιεί μια πρακτική δημιουργίας ουλών στο πρόσωπο, χαράζοντας σχέδια στα κορίτσια για ομορφιά και 3 γραμμές κατά μήκος του προσώπου των αγοριών ως ένδειξη ανδρισμού.

περίεργες τροποποιήσεις σώματος 6

#6 Το ακόνισμα των δοντιών είναι τρομακτικό για εμάς, αλλά θεωρείται από μερικούς πολιτισμούς πως κάνει κάποιον πιο όμορφο.

Οι Μάγια το έκαναν ως έκφραση της κοινωνικής τους θέσης ενώ οι άνθρωποι της φυλής Mentawai από την Ινδονησία, πιστεύουν πως τα αιχμηρά δόντια είναι πρότυπο ομορφιάς. Είναι επί το πλείστον μια απαρχαιωμένη πρακτική αλλά μπορεί να τη συναντήσει κανείς και πάλι.

περίεργες τροποποιήσεις σώματος 7

#7 Τέλος, η επιμήκυνση του λαιμού είναι πρακτική μιας συγκεκριμένης φυλής στην Ταϊλάνδη.

Οι γυναίκες της φυλής Kayan ξεκινούν τη διαδικασία στην τρυφερή ηλικία των 5 ετών. ξεκινούν με 4 σπείρες και καταλήγουν με 25. Ο λαιμός από μόνος του δεν τεντώνεται στην πραγματικότητα αλλά οι ώμοι πιέζονται προς τα κάτω. Αυτή η επίμηκες εμφάνιση είναι σημάδι ομορφιάς.

περίεργες τροποποιήσεις σώματος 8

Πηγή