Το κείμενο της διαφήμισης στα αραβικά είναι ανατριχιαστικό. Ένα κορίτσι για πούλημα: “Παρθένα. Όμορφη. 12 χρονών… Η τιμή της έχει φτάσει τα $12.500 και σύντομα θα πουληθεί.”
Η διαφήμιση εμφανίστηκε σε μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή του Telegram και κοινοποιήθηκε από ένα ακτιβιστή της κοινότητας των Yazidi από το Ιράκ, η οποία προσπαθεί να ελευθερώσει περίπου 3.000 γυναίκες και κορίτσια που κρατούνται σαν σκλάβες του σεξ από τον ISIS.
Καθώς ο ISIS χάνει τον έλεγχο της μίας πόλης μετά την άλλη, σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους αιχμαλώτους του, παίρνοντας τους Yazidi πιο βαθιά στα εδάφη του και πουλώντας τους σαν σκλάβους σε δημοφιλείς κρυπτογραφημένες εφαρμογές, σύμφωνα με το Associated Press.
Οι εξτρεμιστές έχουν βάλει στόχο λαθρέμπορους οι οποίοι σώζουν τους αιχμαλώτους που πρόκειται να πεθάνουν και αναπτύσσουν μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες των αιχμαλώτων και τα ονόματα των ιδιοκτητών τους για να αποτρέψουν τυχόν αποδράσεις.
Χιλιάδες Yazidi φυλακίστηκαν και χιλιάδες ακόμη σφάχτηκαν όταν οι πολεμιστές του ISIS κατέλαβαν τα χωριά τους στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014.
Από τότε οι αιχμάλωτοι Yazidi έχουν γίνει σκλάβοι του σεξ και οι λαθρέμποροι έχουν καταφέρει να σώσουν 2.554 γυναίκες και κορίτσια.
Αλλά τον Μάιο τα δραστικά μέτρα του ISIS μείωσαν τον αριθμό σε μόλις 39 τις τελευταίες 6 εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν.
Φωτογραφίες όσων προσπάθησαν να δραπετεύσουν έχουν ανέβει στην βάση δεδομένων προκειμένου να αποτρέψουν και άλλους αιχμαλώτους από το να αποδράσουν.
Ο Mirza Danai, ιδρυτής της γερμανο-ιρακινής οργάνωσης αρωγής Luftbrucke Irak, είπε ότι η βάση δεδομένων καταγράφει τους σκλάβους σαν να ήταν ιδιοκτησία.
Ο Danai εξηγεί ότι ο ISIS καταγράφει κάθε σκλάβο έτσι ώστε αν αποδράσει οι αρχές να το γνωρίζουν.
Ένα από αυτά τα κορίτσια είναι η Lamiya Aji Bashar, η οποία προσπάθησε να ξεφύγει για πέμπτη φορά τον Μάρτιο, τρέχοντας προς τα σύνορα με τους πολεμιστές του ISIS να την ακολουθούν.
Μια νάρκη εξερράγη και δύο κορίτσια Yazidi που ήταν μαζί της σκοτώθηκαν. Η βόμβα άφησε την Lamiya τυφλή από το δεξί μάτι και το πρόσωπο της σημαδεμένο.
Μιλώντας από το κρεβάτι στο σπίτι του θείου της στο βόρειο Ιράκ, η 18χρονη είπε ότι αν και παραμορφώθηκε δεν μετανιώνει την ριψοκίνδυνη απόδραση της.
“Ακόμα και αν έχανα και τα δύο μάτια, θα άξιζε”, είπε, “γιατί επέζησα.”
Οι Yazidi βρίσκονται στο στόχαστρο του ISIS γιατί ασκούν μια αρχαία θρησκεία με συνδυαστικά στοιχεία του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Ζωροαστρισμού. Οι εξτρεμιστές τους θεωρούν άπιστους. Ο πληθυσμός των Yazidi πριν τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν περίπου 500.000. Σήμερα δεν είναι γνωστό πόσοι έχουν μείνει.
Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε στο Associated Press ότι η Αμερική είναι σοκαρισμένη από τις αναφορές ότι οι Daesh κάνουν σωματεμπόριο και διατηρούν σκλάβους του σεξ.
“Αυτή η εξαθλίωση δεν δείχνει μόνο τον βαθμό στον οποίο οι Daesh εξευτελίζουν την ζωή και απαρνούνται την ισλαμική πίστη, αλλά δυναμώνει και την απόφαση μας να τους νικήσουμε”, είπε.
Η Nazdar Murat είναι ανάμεσα τους. Ήταν γύρω στα 16 όταν την απήγαγαν μαζί με πάνω από 25 κορίτσια και γυναίκες από το Sinjar του Ιράκ.
Μέσα σε μια πεντακάθαρη σκηνή, η Nouri Murat, η μητέρα της Nazdar, είπε ότι η κόρη της κατάφερε να της τηλεφωνήσει μια φορά πριν από 6 μήνες για λίγα δευτερόλεπτα.
“Μιλήσαμε για λίγα δευτερόλεπτα. Είπε ότι ήταν στο Mosul”, είπε η Murat. “Όποτε επιστρέφει κάποιος, τον ρωτάμε τι της συνέβη και κανείς δεν την αναγνωρίζει. Κάποιοι μου είπαν ότι αυτοκτόνησε.”
Δεν είναι σίγουρη αν πρέπει να τους πιστέψει.
Ο Hussein Koro al-Qaidi, επικεφαλής της επιτροπής ενίσχυσης της πόλης Dahuk, είπε ότι κανείς δεν επενέβη για να βοηθήσει τους Yazidi. Και τα χρήματα για τους λαθρεμπόρους λιγοστεύουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τις οργανώσεις του Κουρδιστάν.
“Ούτε η κυβέρνηση του Ιράκ, ούτε οι διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις ούτε οι άλλες χώρες μας βοηθάνε να σώσουμε τα κορίτσια”, είπε ο al-Qaidi.
Φωτογραφίες των αιχμαλώτων από την μαύρη αγορά προσφέρουν στις οικογένειες μια ρανίδα ελπίδας ότι μπορεί να δουν τα κορίτσια ξανά. Αλλά έχουν συνηθίσει τις αγοραπωλησίες που γίνονται σε διαδικτυακές εφαρμογές.
Εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Telegram χρησιμοποιούν υψηλή κρυπτογράφηση για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Και οι δύο εφαρμογές θέλουν να προστατεύουν τις ιδιωτικές συζητήσεις και τα δεδομένα των χρηστών, γι’αυτό δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο.
Το Telegram λέει ότι θα απομακρύνει παράνομο περιεχόμενο όταν το θεωρεί απαραίτητο. Το WhatsApp μπορεί, υπό τους όρους χρήσης του, να αποκλείσει έναν αριθμό αν πιστεύει ότι ο χρήστης διακινεί παράνομο περιεχόμενο. “Το Telegram είναι πολύ δημοφιλές στην Μέση Ανατολή”, είπε ο εκπρόσωπος του Telegram Markus Ra.
Είπε ότι η εταιρία επιθυμεί να αποτρέψει την κακοποίηση και συχνά απομακρύνει δημόσια κανάλια που χρησιμοποιεί ο ISIS και για τα οποία έχουν γίνει αναφορές από τους χρήστες.
Ο Mark Steinfield, εκπρόσωπος του WhatsApp, είπε: “Έχουμε μηδενική ανοχή γι’αυτού του είδους την συμπεριφορά και απενεργοποιούμε λογαριασμούς ότι υπάρχουν αποδείξεις για δραστηριότητες που παραβιάζουν τους όρους μας.
Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να το αναφέρει αν εντοπίσει αυτού του είδους την συμπεριφορά.”
Οι πιθανότητες των αιχμαλώτων λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα.
Όταν ο ISIS υποχωρεί από κάποια πόλη, δεν υπάρχουν σημάδια των κοριτσιών ανάμεσα στους χιλιάδες απελευθερωμένους κατοίκους.
Η πολιορκημένη κυβέρνηση του Κουρδιστάν καθυστερεί την αποζημίωση των οικογενειών που πλήρωσαν λαθρεμπόρους ή λύτρα, σύμφωνα με τον Andrew Slater από την ομάδα υπεράσπισης των Yazidi.
“Οι διασώσεις καθυστερούν, θα σταματήσουν. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, έχω δεκάδες οικογένειες με χιλιάδες σε χρέη”, είπε ο Slater. “Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά υπό αιχμαλωσία, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τους σώσουμε.”
Credit: dailymail.co.uk