Εάν ρωτήσετε τον κόσμο να σας πει τι πιστεύει για όσους δαγκώνουν τα νύχια τους, πιθανότατα θα σας πουν πως το κάνουν από άγχος. Αλλά σύμφωνα με μία νέα έρευνα, το άγχος δεν φαίνεται να είναι η αιτία πίσω από αυτήν την επαναλαμβανόμενη συνήθεια.

Αντιθέτως, η έρευνα αυτή δείχνει πως ευθύνεται η τελειομανία

“Πιστεύουμε πως όσοι έχουν αυτή την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά είναι τελειομανείς και έτσι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με κανονικό ρυθμό. Έτσι, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανυπομονησία, αναστατώνονται πιο εύκολα και μένουν πολύ δυσαρεστημένοι όταν δεν ολοκληρώνουν τους στόχους τους.”

Με άλλα λόγια, δεν είναι το άγχος που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όσοι δαγκώνουν τα νύχια τους, αλλά την αναστάτωση.

Η μελέτη

τρως τα νύχια σου 2

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν 48 συμμετέχοντες. Οι μισοί από αυτούς είχαν αυτή την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Τους έβαλαν να απαντήσουν σε πολλά ερωτηματολόγια για να καταλάβουν την συναισθηματική τους κατάσταση και την συμπεριφορά τους.

Τελικά, όσοι δάγκωναν τα νύχια τους αναγνωρίστηκαν ως τελειομανείς. Η τελειομανία χαρακτηρίζεται από τον υπερβολικό σχεδιασμό, την υπερβολική δουλειά και την αναστάτωση όταν υπάρχει έλλειψη δραστηριότητας.

Δαγκώνοντας τα νύχια του, οι τελειομανείς νιώθουν λιγότερο αναστατωμένοι. Όπως θα περίμενε κανείς, τους βοηθάει να απελευθερώσουν λίγη από την συσσωρευμένη ένταση.

Ωστόσο, η ευχαρίστηση δεν κρατάει για πολύ και γρήγορα ακολουθείται από τον πόνο και πιθανώς και ντροπή.

Πιθανό αντίκτυπο της Μελέτης

Ενώ φαίνεται μία άκακη συνήθεια, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες. Μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις, να φθείρει τα δόντια και να χαλάσει το σχήμα των νυχιών.

Αυτά τα ρίσκα, μαζί με την επικράτηση αυτής της συνήθειας, την έχει κάνει τον κύριο στόχο των ψυχοθεραπευτών, που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να την ξεπεράσουν. Αυτή η έρευνα έχει την δυνατότητα να κάνει τους θεραπευτές να καταλαβαίνουν καλύτερα τους ασθενείς τους και το τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά.

Δείτε μερικά σημάδια της τελειομανίας: 

Τα καλά νέα είναι πως εάν αντιμετωπιστεί σωστά, η τελειομανία μπορεί να σας κάνει έναν άνθρωπο με τεράστιο κίνητρο και ταλέντο. Διαβάστε το βιβλίο των Dr. Martin M. Antony και Dr. Richard Swinson για να μάθετε περισσότερα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μερικά κόλπα για να σταματήσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας!

Πηγή: fanpage.gr