Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Surgery, περιελάμβανε 150 ασθενείς που υπέστησαν παροδικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΤΙΑ), ευρύτερα γνωστό ως μικροεγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό. Ποσοστό 59% των ασθενών δήλωσε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι παθαίνει εγκεφαλικό τη στιγμή που εκτυλισσόταν το επεισόδιο. Το ακρωνύμιο FAST (Face-Arm-Speech-Time, που παράλληλα σημαίνει «γρήγορα») είναι ένας εύκολος τρόπος απομνημόνευσης των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και παράλληλα τονίζει τη σημασία της άμεσης μετάβασης στο νοσοκομείο μετά το επεισόδιο.

Μικροεγκεφαλικό 2

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ASA), τα βασικότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την παράλυση μέρους του προσώπου (Face), την αδυναμία στο ένα χέρι (Arm) και τις διαταραχές της ομιλίας (Speech). Επειδή ο χρόνος (Time) παίζει σημαντικό ρόλο στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ένα άτομο που εκδηλώνει τα συμπτώματα αυτά πρέπει να μεταβεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Πάνω από το 61% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν αναζήτησαν άμεση ιατρική βοήθεια μετά το επεισόδιο. Αντ’ αυτού, τηλεφώνησαν στον γιατρό τους ή σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, ήπιαν ένα φλιτζάνι τσάι ή δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας καθυστέρησε κατά μέσο όρο 2-5 μέρες. Μερικοί από τους λόγους που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν η αναμονή έως το ραντεβού με τον γιατρό, η αναμονή στα νοσοκομεία ή το γεγονός ότι βρίσκονταν σε διακοπές. Ωστόσο, ο βασικότερος λόγος ήταν το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν απέδωσαν τα συμπτώματά τους σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών εκδήλωσαν αλλοιώσεις στην όραση κατά το μικροεγκεφαλικό. Οι αλλοιώσεις στην όραση δεν κατατάσσονται στη λίστα των βασικών συμπτωμάτων βάσει FAST. Μάλιστα, ποσοστό 20% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα προβλήματα όρασης ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που εκδήλωσαν. Από αυτούς τους ασθενείς, ούτε ένας δεν συνειδητοποίησε ότι πάθαινε εγκεφαλικό.

Πηγή: onmed.gr