Σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην δυτική Νάξο, που έχει στην δυτική του πλευρά θέα προς την παραλία Πλάκα, ο αρχιιτέκτων Ζήσης Κοτιώνης και η ομάδα του σχεδίασαν μια εξοχική κατοικία 280 τ.μ. για μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων και τους καλεσμένους τους.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 2

Οι λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται σε δύο κτιριακούς επιμήκεις επάλληλους όγκους, παράλληλους με την κλίση, που περιέχουν ανάμεσα τους σε ζώνες την αυλή και την πισίνα, αφήνοντας μπροστά από τον κατώτερο και πιο ιδιωτικό όγκο των υπνοδωματίων ένα ανοιχτό μπαλκόνι προς τη θέα,

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 3

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 4

Η απλή αυτή διάταξη διασχίζεται από μία κάθετη σκάλα πλάτους 3.10 μ., που συνδέει όλα αυτά τα μέρη του σπιτιού μεταξύ τους λειτουργώντας έτσι ως κατακόρυφη είσοδος και διασφαλίζοντας την επικοινωνία στην εξέλιξη της οικίας από άνω προς τα κάτω.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 5

Η κλίμακα προσδίδει θεατρικότητα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης προσφέρεται και ως κάθισμα/ χώρος στάσης που εποπτεύει.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 6

Οι εσωτερικοί χώροι είναι όλοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα για τη μέγιστη ψύξη του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 7

Όλο το συγκρότημα εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα περιμετρικό τείχος, που περιορίζει και προστατεύει την κατοικία, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο οικόπεδο να είναι μέρος του παρθένου τοπίου.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 8

Παράλληλα με την κλίση οι κτιριακοί όγκοι είναι αυτοί που δημιουργούν μαζί και την μάντρα, ενώ κάθετα σε αυτήν δύο παράλληλοι μαντρότοιχοι επικλινείς εγκιβωτίζουν το σύνολο του συγκροτήματος.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 9

Την κλίση των τοίχων αυτών ακολουθούν και τα φυτεμένα δώματα έτσι ώστε το σπίτι να μεταλλάσσεται σε διαμόρφωση εδάφους παρόμοια με τις ξερολιθιές του κυκλαδίτικου τοπίου.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 10

Η κατοικία σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 11

Οι στέγες έχουν φυτευτεί, για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 12

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 13

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 14

εξοχική κατοικία στην Νάξο είναι χωμένη μέσα στην γη 15

Πηγή