Το καθήκον των συντηρητών έργων τέχνης, είναι να αναζωογονούν κατεστραμμένα έργα. Αυτή η δουλειά είναι δημιουργική, αλλά όχι απλή: μια λάθος κίνηση και το αριστούργημα μπορεί να καταστραφεί. Δυστυχώς, τα λάθη είναι αναπόφευκτα.

Δείτε παρακάτω 9 αναπαλαιώσεις έργων, που απέτυχαν παταγωδώς.

1. Μια κατεστραμμένη τοιχογραφία

Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση ανεπιτυχούς αποκατάστασης έγινε στην Ισπανία. Η 80χρονη Θεθίλια Χιμένεθ προσφέρθηκε να αναπαλαιώσει μια τοιχογραφία με την εικόνα του Ιησού, σε έναν τοπικό καθεδρικό ναό. Αλλά για κάποιον λόγο δεν έμοιαζε καθόλου με την αρχική εκδοχή.

Βέβαια, από τη μια η τοιχογραφία καταστράφηκε, αλλά από την άλλη, ο ναός έγινε παγκοσμίως γνωστός. Τώρα, η Θεθίλια χαρακτηρίζεται η καινούργια Γκόγια.

2. Οι χαρακτήρες της τοιχογραφίας έχασαν τα μάτια τους

Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών στο παρεκκλήσι της Σιξτίνα Καπέλα, ήταν η πιο μεγάλη αναπαλαίωση έργων του 20ου αιώνα. Ωστόσο, πολλοί κριτικοί τέχνης πιστεύουν ότι ήταν αποτυχημένη.

Όταν οι ειδικοί καθάριζαν την αιθάλη, ακούμπησαν το επάνω στρώμα των τοιχογραφιών – αυτό με τις διορθώσεις του ίδιου του Μιχαήλ Άγγελου. Το αποτέλεσμα ήταν μερικοί από τους χαρακτήρες να χάσουν τα μάτια τους.

3. Η φαντασία του Μπερλουσκόνι

Το 2010, εργαζόμενοι εγκατέστησαν αγάλματα του Άρη και της Αφροδίτης μπροστά από την κατοικία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα αγάλματα είχαν βρεθεί με μερικά από τα μέλη τους να λείπουν.

Ο Μπερλουσκόνι διέταξε να αποκατασταθούν. Το αποτέλεσμα ήταν καλό, αλλά οι κριτικοί τέχνης δεν εκτίμησαν την πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού. Πιστεύεται ότι το να αναπαλαιώνει κάποιος αρχαία μνημεία όπως εκείνος θέλει, είναι πράξη βανδαλισμού. Μετά από αυτή την κριτική, ο Άρης και η Αφροδίτη γύρισαν στην αρχική τους κατάσταση.

4. Ένας φωτισμένος πίνακας

«Η Παναγία και το Παιδί με την Αγία Άννα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αναστηλώθηκε και βγήκε πολύ πιο φωτεινή. Πριν επικρατούσαν οι σκούρες αποχρώσεις, ενώ τώρα στον πίνακα κυριαρχούν οι φωτεινές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό ήταν αντίθετο προς το όραμα του Ντα Βίντσι.

Κάποιοι ειδικοί από την Επιτροπή του Λούβρου παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτή την αναπαλαίωση.

5. Αγνώριστος Λένιν

Κάθε πόλη της Ρωσίας έχει από ένα άγαλμα του Λένιν, αλλά αυτό στην πόλη Κρασνοντάρ Κράι ήταν πολύ άτυχο. Μετά την αποκατάσταση είχε ένα πολύ μακρύ χέρι και το πρόσωπο ενός άλλου.

Το άγαλμα είχε αυτή την όψη για πολύ καιρό, αλλά οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν μόλις το 2016.

6. Το Σινικό Τείχος της Κίνας

Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό έργο του κόσμου και δυστυχώς σιγά σιγά φθείρεται.

Πριν από πολλά χρόνια, οι ειδικοί προσπάθησαν να αποκαταστήσουν το πιο ωραίο τμήμα του τείχους μήκους 780 μέτρων, αλλά το μόνο που έκαναν, ήταν να το καλύψουν με σκυρόδεμα.

Προς το παρόν, η υπόθεση εξετάζεται και το υπόλοιπο τμήμα του τείχους θα αποκατασταθεί με μεγαλύτερη προσοχή.

7. Κάστρο Ματρέρα

Η αναπαλαίωση του κάστρου Ματρέρα στην Ισπανία ήταν πολύ αντιφατική: ο πύργος άρχισε να μοιάζει πιο σύγχρονος. Ο Κάρλος Κεβάντο, που είχε αναλάβει την αποκατάσταση, ήθελε να είναι εμφανές ποιο σημείο του κάστρου είναι παλιό και ποιο όχι.

8. Το μούσι του Τουταγχαμόν 

Το 2014, μια εργαζόμενη στο μουσείο του Καΐρου έριξε μια χρυσή μάσκα του Τουταγχαμόν βάρους 10 κιλών και έσπασε το μούσι. Αντί να απευθυνθεί στους ειδικούς, η γυναίκα πήγε στον άντρα της που ήταν αναπαλαιωτής.

Εκείνος κόλλησε το μούσι με κόλλα, αλλά δυστυχώς διάλεξε τη λάθος γωνία. Επίσης, στην προσπάθειά του να κολλήσει το μούσι, το γρατζούνισε. Ευτυχώς, τώρα η μάσκα έχει αποκατασταθεί σωστά.

9. Ένα μωρό με το κεφάλι κάποιου άλλου

Το άγαλμα της Παναγίας και του Ιησού στον Καναδά, υπέστη ζημιές από βάνδαλους, που έκοψαν το κεφάλι του Ιησού.

Η καλλιτέχνης Χέδερ Γουάιζ προσφέρθηκε να φτιάξει ένα καινούργιο κεφάλι, αλλά το αποτέλεσμα της δουλειάς της ήταν πολύ περίεργο.

Βέβαια, στο τέλος ο άντρας που έκλεψε το πραγματικό κεφάλι ντράπηκε και το επέστρεψε. Το άγαλμα αποκαταστάθηκε.

Επίλογος

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι περιπτώσεις αποτυχημένων αναπαλαιώσεων είναι σπάνιες. Χιλιάδες αριστουργήματα έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι τώρα, χάρη στην εξαιρετική δουλειά ορισμένων ανθρώπων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το άγαλμα ενός αγγέλου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Πηγή