Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν και τα παιδιά σας θα χρειαστούν όλη τη βοήθεια που μπορούν να έχουν. Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω υλικά και δώστε τους τα έξτρα “μόρια” που θα χρειαστούν για την πρώτη τους επιλογή!

Μπορεί η σκέψη και η συγκέντρωσή σας να κρέμονται από την άκρη του πιρουνιού σας; Η απάντηση είναι «Φυσικά ναι». Πρόσφατες έρευνες στον τομέα των νευροεπιστημών και της διατροφολογίας δείχνουν ότι αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες μπορείτε εύκολα να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας υγεία. Κι όλα αυτά με γεμάτο στομάχι. Φοβάστε ότι αυτό εξισώνεται με την αποκλειστική κατανάλωση ωμών λαχανικών; Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι οι φόβοι σας είναι πλήρως αβάσιμοι. Οι τροφές που σας προτείνουμε είναι σούπερ νόστιμες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες Β12 και D, ο σίδηρος αλλά και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή όλες τις πρώτες ύλες στις οποίες βασίζεται (διατροφικά) η συγκροτημένη σκέψη. Κι αν έχετε στο σπίτι εφηβάκι που προετοιμάζεται πυρετωδώς για εξετάσεις, μη διστάσετε να γεμίσετε το πιάτο τους με τις ακόλουθες τροφές: θα ενισχύσουν την ικανότητα τους να συγκεντρώνονται, να εστιάζουν σε ένα δεδομένο έργο και να ανακαλούν σημαντικές πληροφορίες.

Αβγά Αν φτιάχναμε την απόλυτη συνταγή για την εγκεφαλική λειτουργία, θα χρειαζόμασταν αρχικά μία δόση βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Η έλλειψη της προκαλεί ευερεθιστότητα, μελαγχολία και έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων. Στη συνέχεια, θα προσθέταμε λίγο φυλλικό οξύ για να κρατήσουμε ευχαριστημένους τους νευροδιαβιβαστές μας. Έπειτα, θα βάζαμε λίγο ιώδιο, στοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή (σε περίπτωση που δε το θυμάστε ένας τεμπέλης θυροειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει ληθαργικές τάσεις, μελαγχολία και αύξηση βάρους). Τέλος, θα ολοκληρώναμε τη συνταγή μας με βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό που σπανίζει στα μη εμπλουτισμένα τρόφιμα, αλλά το οποίο ενδέχεται να παράγετε με σχετική ευκολία επειδή μένετε στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκειά της εν λόγω βιταμίνης συνδέεται με την άνοια, την κατάθλιψη και τη νόσο του Πάρκισον. Και κάπως έτσι λοιπόν θα καταλήγαμε να παρασκευάσουμε ένα φρέσκο αβγό αχυρώνα, αφού όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε αφθονία σε ένα αβγό.

4 Καθημερινές τροφές για να έχετε μυαλό ξυράφι

Σιγά τα αβγά; Κι όμως αυτά κρατούν τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση.

Βούτυρο Δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε άλλο με τι θα αλείφετε τη φρεσκοφρυγανισμένη φέτα του τοστ. Μπορεί να είναι επιβαρυντικό για τη γραμμή σας αν το καταναλώνετε ανεξέλεγκτα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την πνευματική υγεία σας. Κι αυτό γιατί περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία όσο κι αν ψάξετε, δεν θα τα βρείτε σε άλλα φυτικά λιπαρά. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η βιταμίνη Α -που ενισχύει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών οι οποίοι, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν τη μνήμη και τη διάθεση- καθώς και οι βιταμίνες D και Β12. Μάλιστα, το βούτυρο που προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής είναι ακόμα πιο υγιεινό. Περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία περιορίζουν την ένταση των φλεγμονών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων νευρωνικών συνάψεων. Επιπλέον, περιέχει μια ακόμα ουσία με το όνομα συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (γνωστή ως CLA) η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των νευρώνων και εξισορροπεί την επίδραση της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους.

4 Καθημερινές τροφές για να έχετε μυαλό ξυράφι

βούτυρο στο ψωμί σας για μυαλό… ξυράφι!

Κρέας ελευθέρας βοσκής Και εννοούμε το μοσχαρίσιο κρέας το οποίο αποτελεί εξαιρετική τροφή για μυαλό ξυράφι. Περιέχει αιμικό σίδηρο (heme iron), δηλαδή εκείνη τη μορφή σιδήρου που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Γιατί τον χρειάζεστε; Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή οξυγόνου προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Η διαδικασία αυτή εναπόκειται απόλυτα στα κόκκινα αιμοσφαίρια η καλή λειτουργία των οποίων σχετίζεται άμεσα με την επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Το κόκκινο κρέας αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 καθώς και καλή πηγή ψευδαργύρου, του μετάλλου που, σύμφωνα με τους ειδικούς, βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Κι αν επιμείνετε στο ελευθέρας βοσκής, θα πάρετε 300-500% περισσότερο CLA σε σχέση με το μοσχαρίσιο κρέας που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται με σιτηρά.

4 Καθημερινές τροφές για να έχετε μυαλό ξυράφι

Μπέργκερ το υγιεινό: το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι καλό για την… σκέψη.

Αντσούγιες Αν ψάχνατε για την πιο συμπυκνωμένη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, μόλις τη βρήκατε! Μάλιστα, αυτά τα μικρά ψάρια περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα Ω-3 σε σχέση με τον τόνο. Οι γυναίκες δε που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες Ω-3 μέσω της διατροφής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεννούν παιδιά με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας. Στη μάχη αντσούγιες vs. τόνου, οι πρώτες σκοράρουν ξανά εις βάρος του δεύτερου καθώς το ψαχνό τους περιέχει μικρότερες ποσότητες υδραργύρου (μίας νευροτοξίνης που βλάπτει την υγεία) και, επομένως, αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή.

4 Καθημερινές τροφές για να έχετε μυαλό ξυράφι

Στην πίτσα λέμε “ναι”. Αρκεί να έχει αντζούγιες.