Συστήματα του μετρό είναι ουσιαστικής σημασίας για την κυκλοφορία και τη λειτουργία σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στις πόλεις όπου υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας, πολλοί πολίτες θα ομολογούσαν ότι εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δημόσια συγκοινωνία για τη μεταφορά τους. Πολλές φορές οι σταθμοί μετατρέπονται σε εκθεσιακούς χώρους τέχνης και αρχιτεκτονικής, αναδεικνύοντας τους πολιτιστικούς θησαυρούς της αντίστοιχης πόλης ή χώρας.

Δείτε παρακάτω, ποιοι είναι οι ωραιότεροι σταθμοί μετρό στον κόσμο: (μέρος πρώτο)

25. Σταθμός μετρό, Slavyansky Bulvar

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Slavyansky Bulvar

Τοποθεσία : Μόσχα, Ρωσία

Το διεθνές portal της πόλης της Μόσχας περιγράφει τους σταθμούς του μοσχοβίτικου μετρό σαν τα «υπόγεια ανάκτορα της Μόσχας». Ο συγκεκριμένος σταθμός άνοιξε μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου του 2008 και είναι μία από τις πλέον πρόσφατες προσθήκες στο υπόγειο σύστημα της ρωσικής πρωτεύουσας. Το σφυρήλατο σίδερο και οι λάμπες θυμίζουν έντονα το παριζιάνικο μετρό κι αυτό ακριβώς ήθελαν και οι σχεδιαστές του σταθμού.

24. Σταθμός μετρό, Πανεπιστήμιο της Νάπολης

 

Τοποθεσία : Νάπολη , Ιταλία

Με το νέο σχεδιασμό του από τον Karim Rashid , ο σταθμός μπορεί να υπερηφανεύεται για περίτεχνα σχέδια και χρώματα σε τοίχους και οροφές . Η ανακαίνιση έφερε το σταθμό πιο κοντά στην ποικιλόμορφη ακαδημαϊκή κοινότητα που χρησιμοποιούν τον σταθμό για τις μετακινήσεις τους, κάθε μέρα .

23. Bund Sightseeing Tunnel

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Bund Sightseeing Tunnel

Τοποθεσία : Σαγκάη , Κίνα

Το Bund Sightseeing Tunnel μπορεί να μην είναι με τη στενή έννοια μετρό. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια διαδρομή με τρένο που αξίζει να την κάνει κανείς. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, το Bund είναι ένα τούνελ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ποταμό Huangpu. Οι τουρίστες μπορούν να επιβιβαστούν σε ένα μικρό τελεφερίκ, που τους οδηγεί να διατρέξουν όλη την έκταση του τούνελ αυτού με τις πολύχρωμες στήλες φωτός, τις κυματίζουσες μαριονέτες και τις μεγάλες οθόνες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μαγικά. Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού», η μουσική υπόκρουση είναι… house.

22. Σταθμός μετρό, Ντουμπάι

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Dubai Metro Station

Τοποθεσία : Ντουμπάι , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Από απόσταση , αυτός ο σταθμός μπορεί να φαίνεται πως ανήκει σε ένα αεροδρόμιο. Στα πλαίσιο της ανάπτυξης του νέου συστήματος μετρό του Ντουμπάι, ο σταθμός αυτός άνοιξε το 2009 και αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για την αρχιτεκτονική του έθνους.

21. Σταθμός μετρό, Hyllie

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Station Hyllie

Τοποθεσία : Κοπεγχάγη , Δανία

Μέσω κύριας κυκλικής στέγης , στρογγυλοί φεγγίτες αφήνουν το φως του ηλίου να περάσουν, κάνοντας αυτόν τον υπέργειο σταθμό ευήλιο.

20. Σταθμός μετρό, Museum

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Museum Station

Τοποθεσία: Τορόντο

Βρίσκεται κάτω από το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο. Ο σταθμός διαθέτει ανακαινισμένε κολόνες που μοιάζουν με αντικείμενα που βρίσκονται στις συλλογές του μουσείου. Ανάμεσα στις κολόνες με τα τοτέμ και τα αγάλματα, οι θεατές θα βρουν επίσης ιερογλυφικά ​​σχέδια στους τοίχους.

19. Σταθμός μετρό, Arts et Métiers

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Arts et Métiers Station

Τοποθεσία: Παρίσι

Βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Τεχνών και Επαγγελμάτων, οι πλατφόρμες του σταθμού που εξυπηρετούν τη γραμμή 11, έχουν ένα ιδιαίτερο design.

18. Σταθμός μετρό, Bockenheimer Warte

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Bockenheimer Warte Station

Τοποθεσία: Φρανκφούρτη, Γερμανία

Αν και ο σταθμός είναι γνωστός για το σχεδιασμό της εισόδου του, ο αρχιτέκτονας ισχυρίστηκε πως εμπνεύστηκε από το έργο του Μαγκρίτ, το εσωτερικό αυτού του σταθμού είναι επίσης εντυπωσιακό.

17. Σταθμός μετρό, Central Park

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Central Park Station

Τοποθεσία: Καοσιούνγκ, Ταϊβάν

Ο σταθμός είναι σχεδιασμένος από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Ρότζερς, αποτελεί προέκταση του πάρκου, αλλά βρίσκεται αρκετά κοντά και διαθέτει κήπους με γκαζόν αλλά και πολλά λουλούδια.

16. Σταθμός μετρό, Expo MRT

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Expo MRT Station

Τοποθεσία: Σιγκαπούρη

Ο σταθμός Expo MRT περιλαμβάνει ένα UFO που μοιάζει με θόλο και σχεδιάστηκε για να αντανακλά και να κρατάει έξω τη θερμότητα του ήλιου της Σιγκαπούρης.

15. Σταθμός μετρό, Drassanes

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Drassanes Station

Τοποθεσία: Βαρκελώνη, Ισπανία

Συνδυάζοντας τη σχεδίαση των τρένων του μετρό με εκείνη των σταθμών, ο σταθμός Drassanes χτίστηκε με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται για τα τρένα της. Οι Λευκοί τοίχοι έρχονται σε αντίθεση με τη μαύρη οροφή, ενώ οι διάδρομοι διαθέτουν μεγάλο μωσαϊκά με πολύχρωμα πλακάκια.

14. Σταθμός μετρό, O’Hare

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο O'Hare Station

Τοποθεσία: Σικάγο

Με κόκκινα πλακάκια στους τοίχους και εντυπωσιακούς πίνακες, ο σταθμός είναι η είσοδος της πόλης του Σικάγο από τον μεγάλο διεθνή αερολιμένα της.

13. Σταθμός μετρό, Iidabashi

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο  Iidabashi Station

Τοποθεσία: Τόκιο

Με το εξωτερικό του να αποτελείται από μια τεράστια χαλύβδινη και γυάλινη πρόσοψη και το εσωτερικό του εντυπωσιακές λεπτομέρειες με πράσινο φως, Σταθμός του μετρό Iidabashi βρίσκεται στη νέα γραμμή του εκτεταμένου συστήματος μετρό του Τόκιο.

12. Σταθμός μετρό, Formosa Boulevard

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο Formosa Boulevard Station

Τοποθεσία: Καοσιούνγκ, Ταϊβάν

Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς της πόλης. Ο σταθμός Formosa Boulevard είναι γνωστός για τον εντυπωσιακό θόλο του. Δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Narcissus Quagliata χρησιμοποιώντας κομμάτια βιτρό και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους της, ενώ ταξιδεύει τους θεατές σε ένα κυκλικό ταξίδι της ανθρώπινης ζωής.

11. Σταθμοί μετρό της γραμμής Α

Πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο  Line A Stations Prague

Τοποθεσία: Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία

Οι σταθμοί του μετρό σε όλη την Πράγα διαθέτουν σχεδίαση που θυμίζει πολύχρωμα δομικά στοιχεία. Κάθε στάση διαθέτει μια διαφορετική παλέτα χρωμάτων και μια κοινή εμφάνιση: επαναλαμβανόμενες σειρές πετρωμάτων με κυκλικές εσοχές και εξογκώματα.