Η εγκυμοσύνη πυροδοτεί διαφορετικά συναισθήματα σε κάθε άνθρωπο, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται. Οι απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες μπορεί να προκαλέσουν φόβο στους νεότερους ανθρώπους, ιδίως όταν ακόμα ερευνούν τη σεξουαλικότητά τους, ενώ μπορεί να κάνουν άλλους να ανυπομονούν για την ώρα που θα κάνουν οικογένεια!

Στις μέρες μας, το ποσοστό των κυήσεων στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών έχει μειωθεί, ενώ το ποσοστό τους στις γυναίκες άνω των 30 έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με μια στατιστική αναφορά του Εθνικού Κέντρου Υγείας, το υψηλότερο ποσοστό κυήσεων παρατηρείται στις γυναίκες μεταξύ των 25 και 29 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί αργότερα.

Ωστόσο, είτε σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί είτε όχι, είναι χρήσιμο να ξέρετε τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στο σώμα σας και να ακούτε αυτά που έχει να σας πει!

Δεν χρησιμοποιείτε σωστά την μέθοδο αντισύλληψης

Τα προφυλακτικά είναι ένας ασφαλής τρόπος να ελέγξετε όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα να συλλάβετε. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο 2 στα 100 ζευγάρια τα οποία χρησιμοποιούν προφυλακτικό θα βιώσουν τον ερχομό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Τα αντισυλληπτικά χάπια, είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικά. Αναφέρεται ότι όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μόνο 1 στις 100 γυναίκες ετησίως μένουν έγκυες. Για ορισμένους ανθρώπους αυτές οι στατιστικές είναι ικανοποιητικές, ενώ σε άλλους δίνουν την αίσθηση πως το ρίσκο είναι ακόμα πολύ υψηλό.

Αν έσπασε το προφυλακτικό σας, αν δεν πήρατε τα αντισυλληπτικά σας χάπια, ή αν απλώς ξεχάσατε να πάρετε κάποιου είδους προφύλαξη κατά τη διάρκεια της πράξης, τότε πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Σε καμία περίπτωση μη βασιστείτε στη μέθοδο της ολοκλήρωσης του έρωτα έξω από το σώμα. Όσο γρήγορα κι αν αποτραβηχτεί ο σύντροφός σας, αυτό δεν καθιστά το ελεύθερο σεξ ασφαλέστερο.

 

Έχετε καθυστέρηση

Είναι σημαντικό να σημειώνετε την περίοδό σας κάθε μήνα, ακόμα κι αν θεωρείτε ότι έχετε σταθερό κύκλο.

Η καθυστέρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ωστόσο δεν σημαίνει ότι είστε οπωσδήποτε έγκυος σε περίπτωση που προκύψει, μιας και ο κύκλος σας επηρεάζεται επίσης από ορμονικές αλλαγές καθώς και από την άσκηση, το αλκοόλ, το κάπνισμα και το στρες.

 

Aιμορραγία εμφύτευσης ωαρίου

Η συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά μια ελαφριά αιμορραγία ή μικρές κηλίδες οι οποίες προκύπτουν 6 εώς 12 ημέρες μετά τη σύλληψη. Εξαιτίας των ροζ ή καφέ κηλίδων αίματος στο εσώρουχό σας υπάρχει η πιθανότητα να μπερδευτείτε και να θεωρήσετε πως όπου να’ ναι θα αδιαθετήσετε.

 

Παρατηρείτε αλλαγές στο πεπτικό σας σύστημα

Οι έγκυες γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης – ξεκινώντας κυρίως από την 6η εβδομάδα – αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως πρωινή ναυτία, ζαλάδα, εμετό, δυσκοιλιότητα και ευαισθησία στις μυρωδιές.

Αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους δεν καθορίζουν το αν είστε έγκυος ή όχι. Εξαρτάται και πάλι από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Μερικοί οργανισμοί είναι ανεκτικοί στις αλλαγές, ενώ άλλοι αντιδρούν – γι’ αυτό αν σας έχουν μπει υποψίες, κάντε ένα τεστ.

 

Είστε πιο κουρασμένες από ό,τι συνήθως

Δεν μιλάμε για τεμπελιά ή απλή κούραση, αλλά για πραγματική κόπωση και εξάντληση. Στην εγκυμοσύνη ο οργανισμός έχει χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χαμηλότερη πίεση. Το σώμα παράγει περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο και ορμόνες όπως η προγεστερόνη, δημιουργούν στην έγκυο ένα αίσθημα εξάντλησης.

 

Δεν έχετε κέφι

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν επίσης τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Λογικό, δεν είναι και λίγο να πρέπει να κάνεις όλη αυτή την προετοιμασία και την έρευνα που αφορά τις υποχρεώσεις ενός νέου γονιού! Εκεί που είσαι θεά, την επόμενη στιγμή γίνεσαι το απόλυτο ράκος, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη.

Μερικές γυναίκες είναι στα πάνω τους ενώ άλλες πιάνουν αυτό που θα έλεγε κανείς, πάτο. Ορισμένες φορές μάλιστα πλησιάζουν τα πρόθυρα της κατάθλιψης! Σύμφωνα πάντως με έρευνες, η κακή διάθεση ελαττώνεται κάπου ανάμεσα στις 6 με 10 εβδομάδες κύησης.

 

Πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα

Η συχνοουρία είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, που εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες έξι εβδομάδες του πρώτου τριμήνου.

Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, το αίμα ρέει γρηγορότερα μέσα στο σώμα σας κι αυτό σημαίνει ότι η ουροδόχος κύστη σας γεμίζει επίσης πιο γρήγορα. Παρόλο που είναι λιγάκι ενοχλητική, μερικές γυναίκες θεωρούν τη συχνοουρία ως ενός είδους προετοιμασία για τα ξενύχτια μετά τον ερχομό του μωρού! (Όταν θα ΠΡΕΠΕΙ να το ταίσετε ακόμα και τις πιο άκυρες ώρες)

 

Πρησμένο στήθος

Αν αισθάνεστε το στήθος σας πρησμένο και ευαίσθητο στα αγγίγματα, αυτό οφείλεται επίσης στις ορμονικές αλλαγές.

Η αίσθηση είναι παρόμοια με αυτή που μπορεί να έχετε όταν προετοιμάζεστε για την περίοδό σας, όμως λίγο πιο ανεπτυγμένη. Το πρήξιμο και η ευαισθησία στο στήθος ξεκινά κατά την 4η με 6η εβδομάδα και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Κάνατε τεστ εγκυμοσύνης

Τα τεστ εγκυμοσύνης κοστίζουν περίπου 7 με 18 ευρώ το καθένα. Αν ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες, τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν θα είναι – στις περισσότερες των περιπτώσεων – κάτι παραπάνω από ακριβή.

Παρότι μπορεί να βιάζεστε να μάθετε τι συμβαίνει, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις οδηγίες προσεκτικά!

 

Το τελευταίο βήμα είναι να πάτε στο γιατρό σας για πιο έγκυρα αποτελέσματα

Οι έρευνες δείχνουν πως τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι δεν είναι τόσο ακριβή όσο λέγεται πως είναι, γι’ αυτό καλύτερα θα ήταν να εμπιστευόσασταν το ζήτημα αυτό σε έναν επαγγελματία.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας ή τον οικογενειακό γιατρό σας. Εκείνοι με τη σειρά τους θα πάρουν ένα δείγμα από το αίμα ή τα ούρα σας και θα σας πουν με σιγουριά αν είστε έγκυος ή όχι. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει τη χωριακή γοναδοτροπίνη η οποία είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης.

Εν συντομία, μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα.

Δώστε σημασία στο σώμα σας, ακούστε αυτό που έχει να σας πει, ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά όταν πρόκειται για τεστ εγκυμοσύνης και επισκεφτείτε έναν ειδικό προκειμένου να βεβαιωθείτε για το αν περιμένετε παιδί ή όχι.

Καλά αποτελέσματα!