Ο παγκόσμιος πληθυσμός κατανέμεται στον πλανήτη τόσο ανόμοια, που είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ότι το φυσικό τοπίο καθιστά κάποιες περιοχές ακατάλληλες για κατοίκηση.

Αλλά επειδή ο πλανήτης μας διαθέτει αρκετό χώρο για δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι έχει και αρκετούς πόρους για να του συντηρήσει όλους. Οι παρακάτω χάρτες μας δίνουν μια ιδέα για την πραγματικότητα που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί να σας εκπλήξουν.

Κατανομή του παγκόσμιου πληθυσμού

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 2

Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον χάρτη: στις κίτρινες περιοχές ζει ίσος πληθυσμός όσο στις μαύρες περιοχές συνδυαστικά.

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 3

Αυτός ο χάρτης είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον: Δείχνει πόσο αραιοκατοικημένη είναι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι στις μπλε περιοχές, κατοικεί μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ίδιο ποσοστό κατοικεί στην κόκκινη περιοχή.

Πληθυσμός Ιταλίας

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 4

Αυτός ο χάρτης δείχνει ότι ο μισός πληθυσμός της Ιταλίας καταλαμβάνει μόλις το 8% της έκτασης της χώρας. Ο κύριος λόγος είναι ότι η ενδοχώρα αποτελείται κυρίως από λόφους και βουνά.

Πληθυσμός Αυστραλίας

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 5

Στην Αυστραλία, η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίεργη: σχεδόν 11 εκατομμύρια Αυστραλοί (ο μισός πληθυσμός) κατοικούν στις κόκκινες περιοχές.

Πληθυσμός των ΗΠΑ

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 6 var googletag = googletag || {}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; // GPT slots var gptAdSlots = []; googletag.cmd.push(function() { // Define a size mapping object. The first parameter to addSize is // a viewport size, while the second is a list of allowed ad sizes. var mapping = googletag.sizeMapping(). // Mobile addSize([0, 0], [300, 250]). addSize([360, 0], [336, 280]).build(); // Define the GPT slot gptAdSlots[0] = googletag.defineSlot(‘/75351959/fanpage.gr_300x250_2’, [[336, 280], [300, 250]], ‘div-gpt-ad-1473692320921-0’). defineSizeMapping(mapping). addService(googletag.pubads()); // Start ad fetching //googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1473692320921-0’); });

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί κατοικούν σε μεγάλες πόλεις κατανεμημένες σε όλη τη χώρα. Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει τον περισσότερο πληθυσμό.

Πληθυσμός της Ισπανίας

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 7

Τα βουνά της Ισπανίας καλύπτουν σχεδόν το 90% την επιφάνεια της ενδοχώρας. Γι” αυτό το λόγο οι Ισπανοί καταλαμβάνουν μόλις το 10%  της επικρατείας.

Το 50% των Καναδών ζουν εδώ

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 8

Ιστορικά, τα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά βρίσκονται κατά μήκος του 49ου παράλληλου. Κατά περίεργο λόγο, το 50% των Καναδών ζουν κάτω από τον παράλληλο, σε αυτή την κόκκινη περιοχή, που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την πολιτεία του Όρεγκον.

Πληθυσμός της Τουρκίας

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 9

Η Τουρκία είναι κατά κύριο λόγο ορεινή χώρα με ένα μικρό ποσοστό της ενδοχώρας να είναι κατάλληλο για κατοίκηση. Οι μαύρες περιοχές δείχνουν την συγκέντρωση του πληθυσμού σε μεγάλες αστικές πόλεις.

Πληθυσμός της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη)

Απίστευτα ενδιαφέροντες χάρτες 10

Η έρημος Σαχάρα είναι από τα πιο αφιλόξενα μέρη στον κόσμο. Καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια περιοχή της Αφρικής. Οι δύο κόκκινες περιοχές του χάρτη εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες πόλεις του Μαρόκο (Καζαμπλάνκα και Ραμπάτ), όπως και την περιοχή στις εκβολές του Νείλου στην Αίγυπτο.

Πληθυσμός της Γαλλίας

Αυτή η κινούμενη εικόνα αποτελείται από πολλαπλούς στατικούς χάρτες. Δείχνει ποιες περιοχές καταλαμβάνονται από το 10%, το 20% και παραπάνω του πληθυσμού της Γαλλίας. Η Γαλλία είναι από τις ελάχιστες χώρες που ο πληθυσμός της κατοικεί σχεδόν ολόκληρη την ενδοχώρα.

 

via