Το έργο τέχνης είχε δεχτεί επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας

Δύο χρόνια πριν, ο 49-χρονος Andrew Shannon κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, αποφάσισε ότι θα ήταν καλή ιδέα να «επιτεθεί» σε ένα από τα αριστουργήματα του Claude Monet, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με μία μπουνιά, ο Shannon κατέστρεψε τον πίνακα «Argenteuil Basin with a Single Sailboat» για να «εκδικηθεί το κράτος», όπως δήλωσε στις αστυνομικές αρχές μετά τη σύλληψή του. Ωστόσο, στη δίκη του κατέθεσε ότι επρόκειτο περισσότερο για ατύχημα, παρά για μία πράξη που έγινε εξ’ επί τούτου. Εξήγησε ότι «ένιωσε πόνους» και έπεσε κατά λάθος πάνω στο έργο τέχνης του Monet.

Το σώμα των ενόρκων τον κήρυξε ένοχο, αφού παρακολούθησαν τη βιντεοσκόπηση του συμβάντος από τα αρχεία της Πινακοθήκης. Το δικαστήριο ανακάλυψε ότι ο 49-χρονος έχει στο ιστορικό του 48 παρόμοιες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η κλοπή αντικών. Το Νοέμβρη του 2011, καταδικάστηκε από το Wicklow Circuit Court για διαχείριση κλεμμένης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων χαρτών που χρονολογούνταν από το 1651, αξίας 6000 δολαρίων.

Χθες, ο δικαστής Martin Nolan καταδίκασε τον Andrew Shannon σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Μετά την ολοκλήρωση της ποινής του, ο Shannon δεν θα μπορεί να επισκεφτεί μουσεία και γκαλερί για 15 μήνες. Ο δικαστής δήλωσε ότι δεν περίμενε ο Shannon να γνωρίζει την ακριβή αξία του πίνακα, δεν μπορεί όμως να μη γνώριζε ότι ήταν πολύτιμος. Στην απόφασή του έλαβε υπόψιν την ηλικία και την πνευματική κατάσταση του Shannon καθώς και τον χρόνο που πέρασε υπό κράτηση.

Όσον αφορά το έργο, η ζημιά έχει πλέον αποκατασταθεί και εκτίθεται ξανά στην Πινακοθήκη, πίσω από προστατευτικό γυαλί.

Φωτογραφίες από τη διαδικασία αποκατάστασης του πίνακα:

 φυλακή για τη μπουνιά σε πίνακα του Monet  allabout.gr  φυλακή για τη μπουνιά σε πίνακα του Monet  allabout.gr  φυλακή για τη μπουνιά σε πίνακα του Monet  allabout.gr