Υλικά για περίπου 25 ­30 ντόνατς

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 6 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 50 γρ βουτύρο ή μαργαρίνη
  • 50 γραμμάρια μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (250 ml)
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι (125 ml)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή άλλο ισχυρό αλκοόλ λάδι για τηγάνισμα
  • ζάχαρη άχνη ή γλάσο

* Χρησιμοποιώ ένα ποτήρι με χωρητικότητα 250 ml

Εκτέλεση

Όλα τα συστατικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Ετοιμάστε τη μαγιά: 3 κουταλιές της σούπας γάλα χλιαρό ( το γάλα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό , γιατί όταν προσθέσετε υλικά πέφτει η θερμοκρασία) προσθέτουμε το γιαούρτι , 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει.

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι, μαγιά , το ζεστό γάλα, το αλάτι, το αλκοόλ και ζυμώστε τη ζύμη . Στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, . Αφήστε να φουσκώσει για περίπου 60 λεπτά σε ζεστό μέρος ­ θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει τον όγκο της. Εάν το σπίτι σας είναι δροσερό, μπορείτε να βάλετε το μπολ με την ζύμη στο φούρνο προθερμασμένο στους 30 με 50 βαθμούς

Όταν η ζύμη θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο της απαλά ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε κύκλους χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι και τα βάζουμε σε δίσκο , αλειμμένο με λάδι ή επενδεδυμένα με χαρτί ψησίματος, ελαφρά τα πατάω , σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνω να φουσκώσουν(30­40 λεπτά).

Ζεστάνετε το λάδι σε θερμοκρασία 175 βαθμούς και τηγανίζουμε τα ντόνατς, Όταν ροδίσουν τα ντόνατς γυρνάμε από την άλλη πλευρά (μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ξυλάκι­σουβλάκι) και τα τηγανίζουμε ακάλυπτα. Ρίχνω κατά το τηγάνισμα φέτες ωμής πατάτας ­ βοηθά στη μείωση και να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του λαδιού.

Αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα , απομακρύνουμε το λίπος στην χαρτοπετσέτα ή χαρτί.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή