Αναμφίβολα η πιο διάσημη γοργόνα στον κόσμο είναι αυτή που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Η Μικρή Γοργόνα, εμπνευσμένη από το παραμύθι του Hans Christian Andersen, κοσμεί την πρωτεύουσα της Δανίας εδώ και έναν αιώνα σκαρφαλωμένη σε έναν βράχο στο λιμάνι της πόλης.

υποθαλάσσιο άγαλμα βρίσκεται στις Μπαχάμες Ocean Atlas

Τώρα όμως και οι Μπαχάμες απέκτησαν τη δική τους «γοργόνα». Ένα άγαλμα που ξεπερνά τα πέντε μέτρα σε ύψος και βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Το γλυπτό είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Jason de Caires Taylor και φέρεται ότι είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο άγαλμα στον κόσμο.

υποθαλάσσιο άγαλμα βρίσκεται στις Μπαχάμες Ocean Atlas Ο δημιουργός του το εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τον Άτλαντα, τον οποίο ο Δίας τιμώρησε να κρατά τον ουράνιο θόλο στους ώμους του αιώνια. Το άγαλμα ονομάζεται «Ocean Atlas» και έτσι όπως είναι τοποθετημένο στον βυθό της ακτής της Nassau, μοιάζει να σηκώνει στους ώμους του το βάρος του ωκεανού.

υποθαλάσσιο άγαλμα βρίσκεται στις Μπαχάμες Ocean Atlas

Είναι κατασκευασμένο από ειδικό τσιμέντο υψηλής πυκνότητας ώστε να είναι ανθεκτικό στο νερό και ειδικά σχεδιασμένο για να μείνει αναλλοίωτο εκατοντάδες χρόνια. Ζυγίζει 60 τόνους και αποτελεί ταυτόχρονα έναν τεχνητό ύφαλο για την θαλάσσια ζωή.

υποθαλάσσιο άγαλμα βρίσκεται στις Μπαχάμες Ocean Atlas

Ο Jason de Caires Taylor φημίζεται για τα πρωτοποριακά γλυπτά του και εδώ και μια δεκαετία δημιουργεί έργα από βιώσιμα υλικά και ένα ειδικό μείγμα από σκυρόδεμα που βοηθά την ανάπτυξη των κοραλλιών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=T-Gav_5j0tU” width=”700″ autohide=”no” showinfo=”no”]https://www.youtube.com/watch?v=064ipuBiWDg[/su_youtube_advanced]