Μοιράσου το

Υγρό κέικ με σοκολάτα και καραμέλα

Τα υγρά σοκολατένια κέικ είναι σούπερ απολαυστικά. Τι καλύτερο από το να κόβεις κομμάτι και να τρέχει η λιωμένη σοκολάτα; Μοναδικό. Εδώ βέβαια δεν αρκούμαστε σε αυτό αλλά προσθέτουμε και υγρή καραμέλα για να μην υπάρχει ούτε και ένας δύσπιστος για την μοναδική γεύση του. Αν δεν το θέλουμε τόσο ρευστό στο κέντρο μπορούμε να το ψήσουμε 5-10 λεπτά παραπάνω ώστε να έχει μία υφή σαν brownie.

Υγρό κέικ με σοκολάτα και καραμέλα. Μία μπουκιά θα σας ενθουσιάσει…

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 ½ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • ⅔ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη, χωρίς ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅔ φλιτζανιού μαργαρίνη
  • ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, πολύ μαλακό ή λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια καφέ ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού ή μέλι
  • 1 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση:

  1. Για κέικ: Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Κόβουμε την μαργαρίνη στο μείγμα αλευριού (μπορούμε να το κάνουμε με τα δάχτυλά) μέχρι να γίνει πολύ λεπτά θρύμματα. Θα πρέπει να μοιάζει με μείγμα για κέικ. Προσθέτουμε το ανάλατο βούτυρο και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχιά ζύμη.
  2. Για την καραμέλα: Λιώνουμε το αλατισμένο βούτυρο σε μέτρια- χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την καφέ ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Φέρνουμε το μείγμα σε πολύ χαμηλό σημείο βρασμού, ανακατεύοντας συνεχώς. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε το μείγμα μόλις μετά βίας να αρχίσει να αφρίζει. Μετά από περίπου 10 λεπτά, το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα. Η καραμέλα θα αφρίσει, ανακατεύουμε ή χτυπάμε ελαφρά μέχρι να γίνει παχύρευστη, κρεμώδης και ως επί το πλείστον λεία.
  3. Για την συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε το μισό από το μείγμα στο κάτω μέρος του ταψιού. Καλύπτουμε με τα κομματάκια σοκολάτας και ένα στρώμα καραμέλας. Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα πάνω από το στρώμα καραμέλας μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  4. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κάτσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε. Το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για να το κρατήσουμε μαλακό. Θα πήξει λίγο όσο το αφήνουμε να κάτσει.