Όλοι ξέρουμε τα οφέλη που έχει το νερό για τον οργανισμό μας.

Και η πιο εύκολη λύση που έχουμε, είναι να αγοράσουμε μπουκάλια νερό για να τα έχουμε πάντα διαθέσιμα είτε μαζί μας, είτε στο σπίτι ή και την δουλειά μας.

Είναι όμως τόσο αθώα τα μπουκάλια που αγοράζουμε;

Μήπως κρύβουν κινδύνους που ούτε καν τους φανταζόμαστε;

Σταματήστε να πίνετε αυτό το νερό

Τα απομεινάρια που αφήνουμε πίσω μας, απ’όπου περνάμε, δυστυχώς είναι καταστροφικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για να υπόλοιπα πλάσματα της φύσης, που κινδυνεύουν από τα σκουπίδια μας. Και το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών μας, είναι πλαστικά μπουκάλια!!

Σταματήστε να πίνετε αυτό το νερό

Γιατί επιλέγουμε να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια;

Γιατί επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε αμφίβολης και επικίνδυνης ποιότητας μπουκάλια;

Έρευνα στο Detroit, έδειξε πως ακόμα και σε ένα ακριβό μπουκάλι νερό των 3 ευρώ, η ποιότητα του νερού, ήταν πολύ κατώτερη από το νερό της βρύσης!

Μήπως λοιπόν κάνουμε μια λάθος επιλογή, νομίζοντας πως το κάνουμε για καλό;

Σταματήστε να πίνετε αυτό το νερό

Το δε κόστος είναι εξωφρενικό κι ας μην το υπολογίζουμε, αν σκεφτούμε πως ένα μπουκάλι νερό, κοστίζει 2000 φορές πάνω από το κόστος του νερού της βρύσης. Πώς θα σου φαινόταν αν πλήρωνες 10.000 δολάρια για ένα σάντουιτς μόνο και μόνο για να είναι σε πλαστική συσκευασία;;

Κι όμως, αυτή είναι η αναλογία!

Στην δεκαετία του 70, η βιομηχανία του νερού γνώρισε πτώση λόγω των αναψυκτικών αλλά την τελευταία εικοσαετία με τις έρευνες για τις επιπτώσεις των αναψυκτικών στην υγεία μας, το νερό ξαναμπήκε δυναμικά στις επιλογές μας.

Θέλοντας να προλάβουν τις επιθυμίες του αγοραστικού κοινού, οι βιομηχανίες στράφηκαν στο εμφιαλωμένο νερό. Αρχικά αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό καθώς θεωρούταν τόσο παράλογο όσο και το να αγοράζεις εμφιαλωμένο αέρα.

Αναγκαστικά λοιπόν, χρειάστηκε να βρεθούν τεχνάσματα για να γίνει οικείο το εμφιαλωμένο νερό για το κοινό. Χρησιμοποιήθηκαν χρώματα, εικόνες από λιβάδια και βουνά, χαρούμενα πρόσωπα και γελαστά παιδιά σε όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες, μέχρι που άρχισε το εμφιαλωμένο νερό, να γίνεται οικείο και προσιτό!

Σταματήστε να πίνετε αυτό το νερό

Το εμφιαλωμένο νερό, είναι η αντίθεση σε όλο της το μεγαλείο. Ένα από τα πλέον ωφέλιμα συστατικά στην ζωή μας, τοποθετημένο μέσα σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα υλικά για την φύση.

Δεν διασπάται, με αποτέλεσμα να μένει και να μολύνει το περιβάλλον και τις θάλασσες για πάντα.

Και το για πάντα, σε αυτή την περίπτωση, είναι κυριολεκτικό.

Το πρόβλημα ξεκινά από την παραγωγή των μπουκαλιών. Η τεράστια ποσότητα πετρελαιοειδών που απαιτείται για την κατασκευή των πλαστικών μπουκαλιών, είναι ανάλογη με την ποσότητα πετρελαιοειδών που χρησιμοποιείται για την αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ!

Σταματήστε να πίνετε αυτό το νερό

Και φυσικά το επόμενο αλλά όχι αμελητέο πρόβλημα είναι η ανακύκλωση του πλαστικού.

Μπορεί επάνω στο μπουκάλι να υπάρχει η ένδειξη της ανακύκλωσης, όμως στην πραγματικότητα, το πλαστικό σαν υλικό, δεν ανακυκλώνεται και δεν αποσυντίθεται ποτέ.

Σταματήστε να πίνετε αυτό το νερό

Το 80% των μπουκαλιών καταλήγουν στα σκουπίδια και χρειάζονται μέχρι και 1000 χρόνια (όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος, μιλάμε για ΧΙΛΙΑ χρόνια) μέχρι να αποσυντεθεί ή να καεί.

Και όταν μιλάμε για καύση πλαστικού, μιλάμε για χιλιάδες επιβλαβή μικροσωματίδια που εκλύονται στον αέρα, επιβαρύνοντας μια ήδη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Μια άλλη επιλογή, είναι η επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού σε χαμηλότερης ποιότητας αντικείμενα, που και πάλι μετά από λίγο, θα καταλήξει στον κάδο των απορριμάτων, για να ξαναγίνει η κύκλος από την αρχή!

Σταματήστε να πίνετε αυτό το νερό

Οι καταναλωτές που επιλέγουν τα πλαστικά εμφιαλωμένα νερά, οδηγούνται σε αυτή την επιλογή με τρεις παραπλανητικές μεθόδους.

Τον φόβο, τον πειρασμό και την παραπληροφόρηση!

Σε πολλά μέρη το νερό της βρύσης, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όμως στην πλειονότητα, είναι καθαρό και ασφαλέστερο, αλλά αυτό δεν συμφέρει κανέναν να σας το πει!!

Μερικές χρήσιμες ιδέες θα βρείτε και στο video που ακολουθεί :

Πηγή: diaforetiko.gr