Ποιοι είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες που είδαν τα δισεκατομμύριά τους να εξατμίζονται μέσα σε 48 ώρες.

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας έχασαν 10 δισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις που έχουν πλήξει το ρούβλι και έστειλαν τον δείκτη του χρηματιστηρίου της χώρας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας έχασαν συνολικά 62 δισ. δολάρια το 2014, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, και κατέχουν συνολικά 174 δισ. δολάρια.

Τα προβλήματα της Ρωσίας, εκτός από τις δυτικές κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας, επιδεινώθηκαν από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει 50% από το τέλος Ιουνίου, ενώ το αργό διαμορφώνεται σε χαμηλό πέντε ετών μετά από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι ο OPEC δεν θα μειώσει την παραγωγή. «Οι αισιόδοξοι που νόμιζαν τον Μάρτιο ότι όλα θα είναι καλά στο τέλος, τώρα αντιλαμβάνονται ότι τίποτα δεν θα είναι ΟΚ», τόνισε ο Stanislav Belkovsky, σύμβουλος του Κρεμλίνου στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Putin, και τωρινός σύμβουλος στοInstitute for National Strategy στην Μόσχα. «Οι πλούσιοι της Ρωσίας έχουν δεχθεί αυτή την κατάσταση πολύ αρνητικά, αλλά δεν έχουν και τα εργαλεία για να την αντιστρέψουν».

Οι μεγάλοι χαμένοι:

Leonid Mikhelson

Πώς να χάσεις 10 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες Leonid Mikhelson allabout.gr

Ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, με 8,7 δισ. δολάρια από την αρχή του χρόνου. Ο 59χρονος είναι ο CEO της ΟΑΟ Novatek, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας. Η περιουσία του ανέρχεται σε 9,2 δισ. δολάρια.

Gennady Timchenko

Πώς να χάσεις 10 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες Gennady Timchenko allabout.gr

Έχασε 7,8 δισ. δολάρια αυτόν τον χρόνο. Ο Timchenko, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Putin, ελέγχει το 23,5% της Novatek και έχει πληγεί σημαντικά με μεμονωμένες κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Vladimir Lisin

Πώς να χάσεις 10 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες Vladimir Lisin allabout.gr

Ο 58χρονος πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της OAO Novolipetsk Steel. Η εταιρεία χάλυβα έχει χάσει το 42% της αξίας της φέτος, περιορίζοντας την περιουσία του Lisin κατά 7,5 δισ. δολάρια.

 

Alisher Usmanov

Πώς να χάσεις 10 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες Alisher Usmanov Visits The Turner Bequest

Έχασε 6,8 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Ελέγχει το 20% της ΟΑΟ MegaFon, της δεύτερης μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής της χώρας. Ωστόσο οι ζημιές του μετριάστηκαν κάπως από τα κέρδη που κατέγραψε στις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες Alibaba Group Holding και JD. Com.

…και ο κερδισμένος

Oleg Deripaska

Πώς να χάσεις 10 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες Oleg Deripaska allabout.gr

Δισεκατομμυριούχος που δραστηριοποιείται στο αλουμίνιο καιελέγχει το 48% της United Rusal, είναι ο μόνος Ρώσος δισεκατομμυριούχος που είδε την περιουσία του να αυξάνεται φέτος.

Πηγή: Capital.gr