Η στιγμή που ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, αποκολλήθηκε από τον 10.000 ετών παγετώνα Svinafellsjokull της Ισλανδίας, απαθανατίστηκε κατά τύχη από κάμερα κινητού τηλεφώνου.

«Ο μαύρος πάγος, αφού είναι καλυμμένος από ηφαιστειακή τέφρα, έσπασε με εκκωφαντικό θόρυβο», περιγράφει ο Ισλανδός περιηγητής Don Olen, που βιντεοσκόπησε το φαινόμενο.

«Η παγωμένη πλάκα άρχισε να βυθίζεται μετά την αποκόλληση και από τα κύματα αναδύεται ένα μαγευτικό μπλε παγόβουνο», αναφέρει επίσης ο Don Olen, δηλώνοντας «τυχερός μέσα στην ατυχία του πλανήτη».

«Νέα αυτοψία» για την υποχώρηση των παγετώνων λόγω υπερθέρμανσης χαρακτηρίστηκε το βίντεο, που έγινε αφορμή για χιλιάδες χρήστες να εκφράσουν περιβαλλοντικές ανησυχίες. «Εάν τα παγόβουνα σπάνε μπροστά στα μάτια μας, τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι λιώνει ο προστατευτικός καθρέφτης της Γης που αντανακλά στο διάστημα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας», είναι ένα από τα σχόλια.

Κι όλα αυτά εν’όψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα και την υπερθέρμανση του Πλανήτη που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκέμβρη στο Παρίσι και ήδη προετοιμάζεται από εκπροσώπους 195 χωρών που συνομιλούν στη Βόννη για τις κλιματικές αλλαγές.

Δείτε το βίντεο

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=IRlNHg64EW8″ width=”700″ height=”460″]