Ίσως δεν το γνωρίζατε αυτό, αλλά ο πιο ακριβός καφές του κόσμου, ο Black Ivory, παρασκευάζεται από κόκκους καφέ που έχουν καταναλωθεί από ελέφαντες της Ταϊλάνδης και στην συνέχεια έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό τους με τη μορφή κοπριάς. Η τιμή του, 839€ το κιλό!

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου black ivory coffee allabout.gr

Ήξερα ότι οι ελέφαντες ήταν καλοί στη ζωγραφική, αλλά δεν ήξερα ότι κάνουν επίσης καλό καφέ. Η σπάνια ποικιλία Black Ivory σερβίρεται μόνο σε τέσσερα θέρετρα σε όλο τον κόσμο, τρία στις Μαλδίβες και ένα στην Ταϊλάνδη. Οι άνθρωποι πίσω από τα θέρετρα Anantara σκέφτηκαν αυτή την παράξενη ιδέα παρασκευής καφέ από κοπριά ελεφάντων. Όσο περίεργο και αηδιαστικό αν ακούγεται, η ιδέα τους έχει κάποια βάση, στην θεωρία. Σύμφωνα με έρευνες, τα ένζυμα στο στομάχι του ελέφαντα διασπούν τις πρωτεΐνες που περιέχουν οι κόκκοι καφέ και δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της χαρακτηριστικής πίκρας του καφέ, λιγότερη πρωτεΐνη σημαίνει λιγότερο πικρή γεύση. Το ρόφημα που προέρχεται από τους κόκκους που έχουν αποβάλλει οι ελέφαντες από τον οργανισμό τους λέγεται ότι έχουν πλούσια και σοκολατένια επίγευση, με την γεύση να περιέχει νότες από «σοκολάτα γάλακτος, καρύδια, γήινα αρώματα με νότες μπαχαρικών και κόκκινων μούρων».

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου black ivory coffee allabout.gr

Εάν ανησυχείτε μήπως πιείτε κατά λάθος καφέ από κοπριά ελέφαντα στο τοπικό σας κατάστημα καφέ, μην το κάνετε. Η ποικιλία καφέ Black Ivory, είναι πολύ σπάνια με μόνο 50 κιλά από αυτόν να είναι διαθέσιμα προς πώληση στο Ίδρυμα Golden Triangle Asian Elephant της Ταϊλάνδης. Και η τιμή των 839€ το κιλό (38€ το ποτήρι) τον κάνει διαθέσιμο μόνο στους λάτρεις του καφέ με πολύ βαθιές τσέπες. Αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο ακριβός; Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την αυξημένη του τιμή. Κατ’ αρχήν, η φιλοξενία και φροντίδα ελεφάντων σε ένα φυσικό καταφύγιο δεν είναι φθηνή και το 8% των εσόδων από τις πωλήσεις του καφέ Black Ivory πηγαίνουν στο Ίδρυμα Golden Triangle Asian Elephant. ‘Έπειτα, αν και μπορεί να είναι καλοί στο να «βγάζουν» καλό καφέ, οι ελέφαντες, δεν είναι και πολύ αποδοτικοί. Οι ελέφαντες τρέφονται μόνο με ταϊλανδέζικους κόκκους καφέ Arabica που καλλιεργούνται σε υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρα, αλλά θα πρέπει να τρώνε περισσότερο από 72 κιλά συνολικού καφέ για να παράγουν 2.2 κιλά κόκκων καφέ.

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου black ivory coffee allabout.gr

Παραδόξως, ο πρώην πιο ακριβός καφές στον κόσμο, ο Kopi Luwak, παρασκευάζεται επίσης από περιττώματα ζώων.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=y6di7J8KTyc”]