Το 2015 ξεκίνησε στην Ιταλία με ένα ακόμη σκάνδαλο: το 83,5% των μελών της αστυφυλακής της Ρώμης, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, δεν προσήλθαν στην υπηρεσία τους. Οι επίσημες δικαιολογίες ήταν ότι την ίδια ημέρα είχαν προχωρήσει σε αιμοδοσία ή ότι παρουσίασαν μια ξαφνική αδιαθεσία.

Αρχικά, είχαν δηλώσει πρόθυμοι να δουλέψουν και να κάνουν Πρωτοχρονιά στο δρόμο χίλιοι αστυφύλακες. Τελικά, παρουσιάστηκαν μόλις εκατόν ογδόντα πέντε. Δημιουργήθηκε αμέσως τεράστιο θέμα: οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι η στάση τους συνδέεται με συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και συγκεκριμένα τη διαμάχη μεταξύ του δήμου και του συνδικάτου τους για τις μελλοντικές τους απολαβές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όμως, Ματέο Ρέντσι, έσπευσε να γράψει, μέσω διαδικτύου, ότι φαινόμενα σαν και αυτό δείχνουν πως «το 2015 πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες της δημόσιας διοίκησης».

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο, έκανε γνωστό ότι έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα, γιατί οι συγκεκριμένες απουσίες από την δουλειά στερούνται βάσης και είναι αδικαιολόγητες. Πηγές του δήμου της ιταλικής πρωτεύουσας τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να αποφασιστούν και απολύσεις.