Μαθήματα ζωής ενός ελεύθερου επαγγελματία

Η δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία – αγγλιστί freelancer – στη θεωρία φαντάζει όνειρο. Ελεύθερο ωράριο. Δουλειά από το σπίτι. Μηδέν καβγάδες με αφεντικά ή λογιστήρια. Μηδέν άγχος για την κίνηση στους δρόμους. Και κυρίως: καμία ανησυχία για πρωινό ξύπνημα. Στην πράξη, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ειδυλλιακά. Υπάρχουν κάποιες αλήθειες -όσον αφορά τη ζωή του freelancer- που πονάνε. Αλήθειες που πιστοποιούν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Αλήθειες που, κάποιες φορές, φαίνονται τόσο εξωπραγματικές που μόνο ένας άλλος ελεύθερος επαγγελματίας τις καταλαβαίνει, κουνώντας το κεφάλι του συγκαταβατικά. Αλήθειες σαν τις παρακάτω.

Μπορεί να τύχει να μην μιλήσεις σε κανέναν για μια ολόκληρη μέρα

Ή τουλάχιστον να μην αναπτύξεις φυσιολογικό διάλογο. Δουλεύεις όλη την ημέρα στο σπίτι, ετοιμάζεις όλα όσα πρέπει να ετοιμάσεις για τους εργοδότες σου και η μοναδική μορφή επικοινωνίας, ίσως και να έρθει το βράδυ με τον τύπο που θα σου φέρει delivery. Ή και όχι, αν μαγειρέψεις σπίτι. Και όλα αυτά όχι επειδή δεν θέλεις άνθρωπο. Αλλά επειδή η δουλειά σου μπορεί να έχει τέτοιες απαιτήσεις, που να τη βγάλεις όλη μέρα κλεισμένος στο σπίτι. Αυτά έχει η ζωή. Αν είσαι freelancer δηλαδή. Αν ξεκινήσεις να μιλάς σε φανταστικούς φίλους ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα.

Οι καφετέριες είναι το χειρότερο μέρος για να κάνεις δουλειά

Οι φοιτητές επιλέγουν καθημερινά τα καφέ ως «σπίτι» για να τελειώσουν τις εργασίες τους. Όταν όμως έχεις να ετοιμάσεις δουλειά για κάποιον πελάτη σου -όπου θα πληρωθείς από αυτή- τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η υπερβολική φασαρία κάνει κακό στη συγκέντρωση σου. Ο πάγκος που υπάρχει για τα laptop, πιθανόν να είσαι γεμάτο από θαμώνες με αποτέλεσμα να μην βρεις να κάτσεις. Και το χειρότερο όλων: το wi-fi. Αυτό το διαβολικό wi-fi των καφετεριών που επειδή ακριβώς είναι δημόσιο έχει πάρα πολύ μικρή ταχύτητα. Για έναν φοιτητή, αυτό είναι πονοκέφαλος. Για τον freelancer είναι χάσιμο χρόνου. Και χρήματος. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, προτιμούν το σπίτι τους.

Είσαι μονίμως με το κινητό στο χέρι

Δεν ηρεμείς ποτέ. Το ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, σημαίνει ότι είσαι απασχολημένος 24 ώρες το 24ωρο. Μπορούν να σε καλέσουν από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ, για το πιο ασήμαντο πράγμα στον κόσμο. Ακολουθούν emails, μηνύματα, Viber και πολλές ειδοποιήσεις στο Facebook με πελάτες που επειδή δεν θέλουν να χρεώνονται, επικοινωνούν από εκεί. Και ο πονοκέφαλος συνεχίζεται.

Οι ημερομηνίες πληρωμής διαφέρουν

Και αυτό γιατί δεν πληρώνεσαι από μία εταιρία. Όταν έχεις διάφορους πελάτες, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Γιατί ναι, το ονειρικό μπορεί να είναι να έχεις τα λεφτά σου στο τέλος του μήνα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα μεγάλα κεφάλια με τα οποία συνεργάζεσαι. Ο ένας μπορεί να πληρώνει στο τέλος του μηνός, ο άλλος στις 15 του μήνα και ο τρίτος πιθανόν να στα δίνει έναντι. Τι κάνεις; Κρατάς τεφτέρι. Για να ξέρεις τι να έχεις να περιμένεις, από ποιον και πότε.

Ο τραπεζικός σου λογαριασμός είναι σαν ασανσέρ

Δεν καταλαβαίνεις πότε πρόλαβε να γεμίσει και πότε πρόλαβε και άδειασε. Γιατί ναι, μπορεί να πληρώνεσαι καλά όταν έχεις πολλούς και διαφορετικούς πελάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν λογαριασμοί που περιμένουν τον οβολό σου. Συνήθως, μια εβδομάδα πριν το τέλος του μήνα, στέκεσαι μπροστά στο ΑΤΜ το οποίο γελάει μαζί σου. Ως ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνεις τα πάντα από την τσέπη σου. Δεν έχεις μπόνους, ούτε και δώρα Χριστουγέννων ή Πάσχα. Δεν έχεις άδειες μετ’ αποδοχών, αλλά ούτε και ασθενείας.Νόμιζες πως όλα είναι ρόδινα επειδή δεν χρειάζεται να πας σε γραφείο; Αμ δε.

Ή θα βαριέσαι ή θα πήζεις

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν βιώνουν μια μέση κατάσταση όσον αφορά το φόρτο της εργασίας τους. Με πιο απλά λόγια, είτε δεν θα έχουν χρόνο να πάνε ούτε για κατούρημα, είτε θα βαριούνται τόσο πολύ που θα έχουν ξεκινήσει από την αρχή τα επεισόδια του Baywatch. Θες ότι φταίει η κρίση; Θες ότι όλοι τους θυμούνται τελευταία στιγμή; Θες ότι απλά είναι γκαντέμηδες; Ό,τι και αν ισχύει, ευτυχώς, οι περισσότεροι έχουν μάθει να μην χάνουν το φόρτε τους παρά το άγχος.

Στην ουσία δεν έχεις ποτέ ελεύθερο χρόνο

Ναι, πράγματι, δεν χρειάζεται να πηγαίνεις 9-5 στο γραφείο. Που σημαίνει ότι, αφού δεν απαιτείται να βρίσκεσαι κάπου, έχεις όλο το χρόνο δικό σου. Ωραία σκέψη, αλλά δυστυχώς χωρίς ρεαλιστική «απεικόνιση». Ο κανόνας των freelancers, είναι πως δεν έχουν ωράριο. Άλλωστε ένας από τους λόγους που τους μισθώνει κανείς, είναι επειδή έχουν ακριβώς ευέλικτα ωράρια. Παντός ώρας και καιρού, ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ξεκινήσει τη δουλειά από τις 8 το πρωί τελειώνοντας στις 11 το βράδυ. Με προγραμματισμένα ή και απρόσμενα ραντεβού, τα οποία δεν θ’ αρνηθεί ποτέ εξαιτίας του χρηματικού αντιτίμου. Τη μια στιγμή είσαι για ψώνια στο σούπερ-μάρκετ και την άλλη συνομιλείς με πελάτη στην άλλη άκρη του κόσμου. Γιατί; Γιατί έτσι απαιτεί η δουλειά. Τέλος.

Φόροι, φόροι, φόροι

Τι θες να συζητήσουμε που να μη γνωρίζεις ήδη; Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει καμιά εταιρία να του πληρώνει τους φόρους ή τ’ ασφάλιστρα. Κάνει τα πάντα μόνος του. Και αυτό είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φαντάζεται κανείς. Καλείται να κρατάει χρήματα στην άκρη, να υπολογίζει πόσα θα χρειαστεί να δώσει μαζί με άλλους λογαριασμούς, να κάνει δόσεις, να καταβάλλει προκαταβολικά. Οι παραπάνω λόγοι, είναι και οι αιτίες που η ζωή του ελεύθερου επαγγελματία στην Ελλάδα είναι δράμα. Απαιτείται πολύ καλό κουμάντο στα οικονομικά και πολλά Lexotanil. Περαστικά.