Μια μητέρα που έπινε μέχρι 20 κουτάκια ενεργειακό ποτό ημερησίως για τέσσερα χρόνια, κατέστρεψε το συκώτι της τόσο πολύ, που οι γιατροί πίστευαν ότι είναι αλκοολική. Η Mary Allwood κατανάλωνε το ισοδύναμο από 17 σοκολάτες Mars και 16 κούπες καφέ. Η 26χρονη μητέρα στοίβαζε τα αναψυκτικά σε όλο το σπίτι και ξόδευε πάνω από 2.500 ευρώ ετησίως μόνο για τα ενεργειακά ποτά. Αλλά πέρυσι το Νοέμβριο πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, εξαιτίας έντονου πόνου στο πλευρό της, και μια αξονική αποκάλυψε ότι το συκώτι της ήταν σε διπλάσιο μέγεθος από το φυσιολογικό.

Έπινε 20 κουτάκια ενεργειακό ποτό 2

Έπινε 20 κουτάκια ενεργειακό ποτό 3

Οι γιατροί ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν αλκοολική, μέχρι που αποκάλυψε ότι ήταν εθισμένη στα ενεργειακά ποτά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ενεργειακά ποτά μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση λίπους στο ήπαρ, δημιουργώντας φλεγμονές και ουλές.

Η μητέρα δήλωσε: “Χρειαζόμουν να νιώσω τη γεύση. Είχα εθιστεί. Ένιωθα απαίσια αν δε το έπινα. Τώρα η σκέψη ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το αγοράσει, με κάνει να ανησυχώ. Νομίζω ότι πρέπει να το αντιμετωπίζουν σαν το αλκοόλ και τα τσιγάρα.”

Έπινε 20 κουτάκια ενεργειακό ποτό 4

Έπινε 20 κουτάκια ενεργειακό ποτό 5

Η εκτεταμένη κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να συμβάλει στην ίνωση, που οδηγεί σε κίρρωση (ηπατική βλάβη).

Αλλά μια διατροφή με υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει να γίνει σοβαρή φλεγμονή και να αναπτυχθούν ουλές και εξογκώματα.

“Μου λέγανε συνεχώς για αλκοόλ και ρωτούσαν πόσο έπινα. Μου είπαν ότι το συκώτι μου έμοιαζε με το ήπαρ ενός αλκοολικού και τότε αποκάλυψα ότι έπινα τουλάχιστον 12 ενεργειακά ποτά την ημέρα. Με κοίταξαν με αηδία.”

Ήταν το σοκ που χρειαζόταν η Allwood και ακολούθησε αμέσως υγιεινή διατροφή και έπινε 6,5 λίτρα νερό την ημέρα. Βίωσε συμπτώματα στέρησης για περίπου ένα μήνα, όπως κυκλοθυμία και τρέμουλο, αλλά πλέον δεν έχει πια την επιθυμία να πιει ενεργειακό ποτό και είναι καλά στην υγεία της.

Έπινε 20 κουτάκια ενεργειακό ποτό 6

Έπινε 20 κουτάκια ενεργειακό ποτό 7

Credit: dailymail.co.uk Πηγή: fanpage.gr