Θεωρείται μεγάλη αγένεια να χώνει κάποιος τα δάχτυλά του μέσα στη μύτη του. Οι περισσότεροι το θεωρούν ανθυγιεινό, αηδιαστικό και σημάδι κακής διαπαιδαγώγησης. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο κακό; Ένας ερευνητής πιστεύει ότι δεν είναι καθόλου…

Ο Scott Napper είναι καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Saskatchewan στον Καναδά. Ισχυρίζεται ότι το πείραγμα του εσωτερικού της μύτης είναι ακίνδυνο, αλλά και ευεργετικό για τον οργανισμό μας.

γιατί ΠΡΕΠΕΙ να σκαλίζουμε τη μύτη μας 2

Σκέφτηκε αυτή την άποψη το 2013, και προκάλεσε πολλές αμφιβολίες. Για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι υπάρχει στο εσωτερικό της μύτης μας.

γιατί ΠΡΕΠΕΙ να σκαλίζουμε τη μύτη μας 3

Η πλειοψηφία του «θησαυρού της μύτης» είναι στην πραγματικότητα εκκρίσεις του φάρυγγα προς τον οισοφάγο που έχουν σκληρύνει. Μετά από λίγο, σκληραίνουν στα ρουθούνια και μετατρέπεται στην ουσία που όλοι γνωρίζουμε. Άλλες ουσίες, όπως σκόνη και σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα καταλήγουν εκεί, αλλά το 90% είναι κυρίως νερό, που είναι τελείως ακίνδυνο.

γιατί ΠΡΕΠΕΙ να σκαλίζουμε τη μύτη μας 4

Αλλά ο Napper πάει το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα και επιμένει ότι αυτή η «βρωμιά και σκόνη» είναι ακριβώς αυτό που κάνει τη μυξοφαγία υγιεινή και σημαντική. «Από μια εξελικτική σκοπιά, υπάρχουν μειονεκτήματα να έχουμε τα πάντα αποστειρωμένα.» Τονίζει ότι ένα ποσοστό των εκκρίσεων αποτελείται από αντισώματα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νιώθει να επιβεβαιώνεται, καθώς σε μια δημοσκόπηση, το 91% των ατόμων σκαλίζουν τη μύτη τους. Τώρα ψάχνει για εθελοντές για μια μακροχρόνια έρευνα, που θα σκαλίζουν τη μύτη και θα τρώνε τα «ευρήματα.» Οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο είναι σκεπτικοί, αλλά οι φοιτητές του είναι πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μιας «ανασκαφής».

Credit: hefty.co / fanpage.gr

loading...

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας ...