Πρωτότυπη πίτα που μοιάζει με την πίτσα, η λαδένια φτιάχνεται στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας. Τη χαρακτηριστική της γεύση την παίρνει από το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και τη φρέσκια, ώριμη, ντομάτα.

Υλικά

  • 500γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (ή 10γρ. νωπή μαγιά)
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες ώριμες, μέτριες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε ½ κουταλιά γλυκού αλάτι, 4 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετείτε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη με τις παλάμες, έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, τρεις-τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι και στρώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη.

Περιχύνετε τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Elena Jeffrey

Πηγή

loading...

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας ...