Μια πανεύκολη συνταγή, για αρχάριους, για ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ, στο οποίο η προσθήκη της κανέλας ανεβάζει επίπεδο γεύσης του. Η επικάλυψη του κέικ με γλάσο σοκολάτας, με ελαφρύ άμωμα και γεύση κανέλας, κάνει το κέικ αυτό ακαταμάχητο.

Υλικά συνταγής

Για το κέικ:

  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια
  • 3/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ξυνόγαλα

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε με ελαιόλαδο ή βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
  2. Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά, ένα, ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα αυτό στο μπολ με το μείγμα βουτύρου, σταδιακά, εναλλάξ με το βουτυρόγαλα συνεχίζοντας το χτύπημα, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε 5 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει.
  5. Για το γλάσο σοκολάτας-κανέλας: Βάζετε σε πυρίμαχο μπολ τη σοκολάτα σε κομματάκια τη κρέμα γάλακτος και τη κανέλα και λιώνετε το μείγμα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
  6. Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά και το απλώνετε πάνω στο κέικ. Το αφήνετε να κρυώσει και να σταθεί. Κόβετε το κέικ σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή