Στις 19 Ιουλίου 1943, και ενώ οι βόμβες των συμμάχων έπεφταν πάνω από τη Ρώμη για πρώτη φορά, οι ώρες του Μουσολίνι ήταν μετρημένες.

Ο Ιταλός δικτάτορας και σύμμαχος του Χίτλερ δεν πρόλαβε να δοκιμάσει τις δυνατότητες του καταφυγίου που είχε επιμελώς κατασκευάσει για να προστατευθεί από τους βομβαρδισμούς μόνο αυτός και η οικογένειά του.
καταφύγιο του Μουσολίνι katafigio mousolini allabout.grκαταφύγιο του Μουσολίνι katafigio mousolini allabout.gr
Αυτό το καταφύγιο, κρυμμένο κάτω από την πολυτελή βίλα του δικτάτορα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου. Ένας τρόπος για να θυμίσει στους Ρωμαίους αλλά και στους τουρίστες μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της Ιστορίας, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού.
Ο Ντούτσε υπήρξε επικεφαλής της Ιταλίας από το 1922 ως το 1943. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τάχθηκε στο πλευρό του Χίτλερ. Τότε ήταν που αποφάσισε να μεταμορφώσει την κάβα κρασιών που διέθετε στη βίλα του σε έναν υπόγειο λαβύρινθο ο οποίος έκλεινε με πόρτες θωρακισμένες με φυσικό αέριο.
Κατασκεύασε ακόμη δύο καταφύγια αλλά ανετράπη πριν προλάβει να τελειώσει το τελευταίο. Είναι κατασκευασμένο 6 μέτρα κάτω από τη γη και ο τοίχος του αποτελείται από μπετόν αρμέ 4 μέτρων πάχους. Αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν το καλύτερο καταφύγιο της Ιταλίας, πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Μουσολίνι συνελήφθη το 1943 και τουφεκίστηκε το 1945 ενώ στη συνέχεια το πτώμα του παραδόθηκε στους κατοίκους του Μιλάνου για να το λυντσάρουν.

καταφύγιο του Μουσολίνι katafigio mousolini allabout.grκαταφύγιο του Μουσολίνι katafigio mousolini allabout.grκαταφύγιο του Μουσολίνι katafigio mousolini allabout.gr

Πηγή: akous.gr