Μία από τις χαρές του να περνάς χρόνο έξω είναι η δυνατότητα να συναντήσεις ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Αλλά το περιβάλλον τους απειλείται όλο και περισσότερο από την μόλυνση, την υπεραλίευση, την αποψίλωση των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και κατά συνέπεια τέτοιες συναντήσεις συμβαίνουν λιγότερο συχνά.

Μια εξαίρεση σε αυτό είναι το χρυσό σαλάχι, του οποίου τα νούμερα φαίνονται να αυξάνονται στον δυτικό Ατλαντικό. Κατά την διάρκεια της εξαμηνιαίας μετανάστευσης τους στα τέλη της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πιθανό να δει κανείς χιλιάδες από αυτά τα σαλάχια να μετακινούνται.

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 2

Τα σαλάχια αυτά μπορεί να φτάσουν και τα 1,2 μέτρα σε μήκος και να ζυγίζουν 22 ή και παραπάνω κιλά. Κανονικά τα αρσενικά ζουν 16 χρόνια και τα θηλυκά 18.

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 3

Ζευγαρώνουν τον χειμώνα και γεννάνε τα μικρά τους ζωντανά μετά από μια μεγάλη περίοδο κύησης, διάρκειας 11-12 μηνών.

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 4

Το καλοκαίρι φτάνουν μέχρι την Νέα Αγγλία και τον χειμώνα μέχρι την Βραζιλία. Δεν κάθονται καθόλου!

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 5

Έχουν κεντριά με οδοντωτές άκρες και παρ’όλο που το κεντρί τους μπορεί να πονάει, δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Συνήθως είναι ήρεμα ζώα και τσιμπάνε μόνο όταν απειλούνται.

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 6

Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσετε, χάρη στο κυρτό πρόσωπο τους. Από αυτή την οπτική γωνία, φαίνεται να χαμογελάνε καθώς ταξιδεύουν.

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 7

Ο δύτης αυτός έχει άπειρα σαλάχια γύρω του. Τι υπέροχο θέαμα πρέπει να είναι αυτό για κάποιον που το βλέπει από κοντά!

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 8

Μοιάζουν με νούφαρα που ζωντάνεψαν.

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 9

Αυτή η φωτογραφία δείχνει πόσα πολλά σαλάχια υπάρχουν. Δείτε κάτω δεξιά ένα που πηδάει έξω από το νερό!

Ήθελαν απλά να κάνουν μια ξέγνοιαστη Βαρκάδα 10

Αν και τα χρυσά σαλάχια δεν απειλούνται από την αλιεία ή από την καταστροφή του περιβάλλοντος τους, ολόκληρη η φύση έχει μια εύθραυστη ισορροπία και δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε συχνά κάτι τόσο υπέροχο.

Ο άνθρωπος πρέπει να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιεί τους πόρους της γης, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαύσουν τα θαύματα του φυσικού κόσμου…

via