Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ίσχυε ήδη εδώ και χρόνια.

gay γάμους στην Σκωτία allabout.gr

Τον περασμένο Φεβρουάριο ψηφίστηκε στη Σκωτία το ειδικό νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, ο νόμος όμως τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ χθες με τους Douglas Pretsell και Peter Gloster να είναι το πρώτο ζευγάρι Σκωτσέζων που ενώθηκε επίσημα με τα δεσμά του γάμου.

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, δήλωσαν :

“Ανέκαθεν θεωρούσαμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης που είχαμε υπογράψει ήταν για εμάς το ίδιο με το να είχαμε παντρευτεί, αλλά όπως και να το κάνουμε στα μάτια του νόμου και της κοινωνίας το σύμφωνο δυστυχώς δεν χαίρει του ίδιου σεβασμού. Μέχρι τώρα οι σχέσεις των ομοφυλόφιλων αντιμετωπίζονταν σκοπίμως ως κατώτερες, και δεν αναγνωρίζονταν ισάξια με αυτές των ετερόφυλων ζευγαριών. Από σήμερα λοιπόν είναι επίσημο. Είμαστε παντρεμένοι κι έχουμε τα πιστοποιητικά για να το αποδείξουμε!”.

gay γάμους στην Σκωτία allabout.gr

H υποστήριξη των Σκωτσέζων στον gay γάμο είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ, μιας που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ScotCen το 68% των πολιτών θεωρούν ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα πρέπει να μπορούν να παντρευτούν, αν το θέλουν. Το ποσοστό αυτό έφτανε το 61% το 2010, και μόλις το 41% το 2002.

gay γάμους στην Σκωτία allabout.gr

 

Από χθες λοιπόν η Σκωτία συμβαδίζει με την Αγγλία και την Ουαλία, χώρες που νομιμοποίησαν τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων τον περασμένο Μάρτιο. Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει η μόνη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει προς το παρόν κανένα σχέδιο να το κάνει.