Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το δεντρολίβανο για να γαρνίρουν τα γεύματά τους, ως μπαχαρικό ή για να κάνουν τα σπίτια τους να μυρίζουν ωραία. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι το δεντρολίβανο έχει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα, κάτι που είναι μια εξαιρετική είδηση για ανθρώπους που πάσχουν από κακή μνήμη, άνοια και/ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αυτό το δημοφιλές βότανο είναι εξαιρετικά επωφελές όσον αφορά την απώλεια μνήμης και την έναρξη της διανοητικής επιβράδυνσης που σχετίζεται με τις παραπάνω ασθένειες.

Ο Mark Moss μαζί με την επιστημονική ομάδα του επικεντρώθηκαν στην επίδραση του αρώματος που εκλύεται από τα αιθέρια έλαια του δεντρολίβανου, στον εγκέφαλο. Η ανακάλυψη συγκλόνισε όλη την ομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μια σαφής θετική συσχέτιση μεταξύ του αρώματος του δενδρολίβανου και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά και τη διατήρηση της μνήμης. Τα άτομα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης παρουσίασαν ότι είναι σε θέση να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε διάφορες διεργασίες σε σχέση με την ανάκληση μνήμης και τον οραματισμό (ή τη νοερά απεικόνιση) μονάχα μυρίζοντας το δενδρολίβανο.

Ερευνητές πραγματοποίησαν άλλη μία μελέτη προκειμένου να αποδειχθεί εάν οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άλλα διανοητικά προβλήματα ή όχι, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μία θεραπεία με δεντρολίβανο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μυρωδιά του και μόνο, είχε μια θετική συσχέτιση με βελτιωμένη αντίληψη σε αυτούς τους ασθενείς, κάτι που βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους ερευνητές.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν η δήλωση αυτών των συναρπαστικών νέων:
«Όλοι οι ασθενείς έδειξαν σημαντική βελτίωση στην …. γνωστική/αντιληπτική λειτουργία τους και στις δύο [δοκιμές] μετά τη θεραπεία. Ειδικότερα, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έδειξαν σημαντική βελτίωση στη συνολική βαθμολογία.»

Αυτή η καταπληκτική έρευνα και τα αποτελέσματά της σημαίνουν ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα για μία φυσική θεραπεία για την άνοια και τη νόσο του Alzheimer. Όπως μπορείτε να δείτε, το δεντρολίβανο είναι πραγματικά εκπληκτικό φυτό, έτσι την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε λίγο σαν χαμένοι μην διστάσετε να πάρετε μια μεγάλη και βαθιά ανάσα/μυρωδιά από δεντρολίβανο – ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί για αυτό!

Πριν από χρόνια ο Σαίξπηρ έγραψε στον Άμλετ, «Υπάρχει το δεντρολίβανο, αυτό είναι για να θυμάστε: προσευχή, αγάπη, ενθύμηση.» (Στο πρωτότυπο: “There’s rosemary, that’s for remembrance: pray, love, remember.”: Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος, στην καλλίτερη απόδοση, θα είμαι ευγνώμον) Υποψιαζόμαστε ότι ίσως ήξερε μερικά από τα μαγικά οφέλη του δεντρολίβανου, ακόμη και τότε.

Βέβαια και ο Σαίξπηρ και ακόμη περισσότερο οι επιστήμονες, δεν ανακάλυψαν τίποτε περισσότερο από ότι ξέρουμε ήδη από τους προγόνους μας καθώς: Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν είχαν εξετάσεις, γιατί βοηθούσε την συγκέντρωση και την μνήμη…