Σοκολατένιος πειρασμός. Ένα γλυκάκι ελαφρύ, αφράτο, γευστικότατο, γλυκύτατο… Φτιάξτε το μόνοι σας στο σπίτι σας εκλεράκια με κρέμα ζαχαροπλαστικής, περιχύστε τα με γλάσο σοκολάτας  και εντυπωσιάστε την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

  • Ετοιμάζουμε τα σου
  • 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 δόση γλάσο σοκολάτας
  • Υλικά  σου

    • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
    • 80 γρ. βούτυρο
    • λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
    • 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 4 αβγά

    Εκτέλεση  σου

    1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε, ανακατεύοντας,  να πάρουν βράση μέχρι να διαλυθεί καλά το βούτυρο.
    2. Προσθέτουμε όλο μαζί με γρήγορη και κοφτή κίνηση όλο το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, ώστε να έχετε μια ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα και κατσαρόλας και θα μαζευτεί γύρω από τη κουτάλα.
    3. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ. Δουλεύοντας το μίξερ συνεχώς, προσθέτετε ένα ένα τα αβγά μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε μια ζύμη λεία και μαλακή.
    4. Αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει καλά και συνέχεια τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
    5. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί και με τη βοήθεια του κορνέ τοποθετείτε στο ταψί μικρά μπαλάκια [στρογγυλά ή μακρόστενα αν θέλετε σχήμα για εκλεράκια] φροντίζοντας να αφήσετε κενό ανάμεσά τους.
    6. Ψήνετε τα σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς  έως ότου πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα περίπου 25-30λ.
    7. Όταν κρυώσουν τα κόβετε στη μέση και τα γεμίζετε ή με αρμυρή γέμιση [τυριά, ζαμπόν κ.λ.π.] ή με γλυκές κρέμες  σύμφωνα με τη συνταγή σας.

    Από τη στιγμή που θα βάλετε τα σου στο φούρνο για ψήσιμο, σε καμιά περίπτωση δεν θα ανοίξετε τη πόρτα του φούρνου για τα πρώτα 20 λεπτά τουλάχιστον.

Υλικά  κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 500 ml γάλα [*]
  • 4-5 κουταλιές ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 2 κουταλιές κορν φλάουερ
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 καψουλίτσα βανίλιας

Εκτέλεση κρέμα ζαχαροπλαστικής

  1. Χτυπάτε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει η ζύμη.
  2. Προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ κοσκινισμένα, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα αραιώνοντας το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
  3. Βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας διαρκώς να μη κολλήσει.
  4. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια δυό βράσεις. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ξανανακατεύετε να ενσωματωθεί.
  5. Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει  [ανακατεύοντάς την ανά 2-3 λεπτά για να μη δημιουργηθεί κρούστα] πριν τη χρησιμοποιήσετε. Για να τη διατηρήστε τη σκεπάστε το μπολ που θα τη βάλετε με μεμβράνη και τοποθετείστε τη στο ψυγείο.

[*] Προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 250 ml γάλακτος με αντίστοιχα 250 ml κρέμας γάλακτος light.

Υλικά  γλάσο σοκολάτας

  • 125 γρ κουβερτούρα
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 2 κουταλιές γάλα
  • 2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση γλάσο σοκολάτας

  1. Λιώνω τη κουβερτούρα μπεν μαρί.
  2. Στο μεταξύ χτυπάω στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Τα αναμιγνύω με τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύω απαλά.
  4. Περιχύνω το γλάσο σε κρύο γλυκό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε τα σου, τη κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις πιο πάνω συνταγές.
  2. Σκίζετε τα σου [που τα  έχετε ψήσει σε μακρόστενο σχήμα για εκλεράκια] οριζόντια στη μέση και τα γεμίζετε με μικρή ποσότητα από τη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσετε όλα τα εκλεράκια.
  3. Φτιάχνετε το γλάσο σοκολάτας και το περιχύνετε πάνω στα εκλέρ, με ένα κουτάλι κρατώντας τα ένα ένα πάνω από τη κατσαρόλα με το γλάσο.
  4. Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα.

Πηγή

loading...

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας ...