Οι ουσίες αυτές, όπως η δισφαινόλη Α, οι φθαλικοί εστέρες, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια κ.α. επεμβαίνουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται τη λειτουργία τους, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων, όπως ο καρκίνος, ηπαχυσαρκία, οι αναπτυξιακές διαταραχές, η μειωμένη γονιμότητα και οι γενετικές ανωμαλίες.

Όταν πλένουμε τα ρούχα στο πλυντήριο οι τοξικές ουσίες δεν αφαιρούνται με αποτέλεσμα να τα φοράμε ξανά και να είμαστε εκτεθειμένοι στα χημικά. Παράλληλα, οι τοξικές ουσίες καταλήγουν μέσω του νερού που αποβάλλει το πλυντήριο στους υδάτινους αποδέκτες (λίμνες, ποτάμια, θάλασσες) αλλά και στη διατροφή μας μέσω της έκθεσης των ζώων σε αυτές.

τι μπορεί να προκαλέσουν τα πλυντήρια ρούχων 2

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ίνες από τα βαμβακερά υφάσματα και τα υφάσματα από πολυεστέρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τον αέρα συγκριτικά με άλλα υφάσματα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας , Δρ. Miriam Diamond στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology», τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα είδη ένδυσης αποτελούν ένα είδος μεταφορέα χημικών ουσιών από τους εσωτερικούς χώρους στο εξωτερικό περιβάλλον και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν, όπως αναφέρει το medicalland.

τι μπορεί να προκαλέσουν τα πλυντήρια ρούχων 3

Εδικά τα υφάσματα φλις (ένα είδος συνθετικού υφάσματος) αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το υδάτινο περιβάλλον, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές ίνες πολυεστέρα.

πηγή : athensmagazine

loading...

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας ...