Υλικά:

  • 1/2  φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 πακέτο μπέκιν πάουντερ ( 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού)
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλιά μεγάλη ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουτό αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο σηκώσει, 4-5 φλιτζάνια περίπου…

Για τα φύλλα 1 πακέτο  νισεστέ

Για τη γέμιση:

1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροσπασμένα

1 φλιτζάνι καρύδια χοντροσπασμένα 1 κουταλιά κανέλα και μία πρέζα γαρίφαλο τριμμένο 2-3 κουταλιές καβουρντισμένο σουσάμι (προαιρετικά, εμένα μου αρέσει) Λίγο λάδι για πριν το πασπάλισμα στο φύλλο

Για το τέλος επάνω στα φύλλα:

1  φλιτζάνι βούτυρο ζωικό έβαλα 200 γρ, lurpak  και 1/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο λιωμένο και ζεστό.

Για το σιρόπι: 4 φλιτζάνια ζάχαρη 4 φλιτζάνια νερό.

Το χυμό από μισό λεμόνι και 2 ξυλάκια κανέλα.

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ συγκεντρώνουμε τα υλικά για τη ζύμη, το γάλα, το γιαούρτι, τη βανίλια το βούτυρο, το ξύδι και το αλάτι, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία απαλή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και μία πετσέτα για 20 λεπτά.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, κάνουμε 45 μπαλάκια ζυμαριού.

Τα σκεπάζουμε για 20 λεπτά  με μεμβράνη- πετσέτα να μένουν απαλά, να μην στεγνώνουν και αποκτούν πέτσα.

Ετοιμάζουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα,  χοντροκόβουμε στο μούλτι τα καβουρντισμένα  αμύγδαλα, το σουσάμι, και τα καρύδια. και μία κουταλιά κανέλα.

Έχουμε λιώσει το βούτυρο και το ενώνουμε με το λάδι.

Βουτυρώνουμε το ταψί μας.

Ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα.

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

 

Ανοίγουμε 3 ντάνες φύλλα, των 15 φύλλων, τα ανοίγουμε όσο ένα πιάτο φρούτου, κοσκινίζω νισεστέ ανάμεσα στα φύλλα όσο τα ανοίγω. Αφού κάνω 3 ντάνες με 15 φύλλα κάθε φορά, ανοίγω την κάθε ντάνα όσο το ταψί μου, έχουν το νισεστέ ανάμεσα και δεν τα αφήνει να κολλήσουν, γίνονται τόσο λεπτά όσο τα φύλλα κρούστας. Λαδώνω λίγο, πασπαλίζω τη μισή γέμιση. Βάζω τα επόμενα 15 φύλλα, βουτυρώνω και απλώνω την υπόλοιπη γέμιση και απλώνω τα υπόλοιπα 15 φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε όπως μας αρέσει .

Ζεσταίνουμε το βούτυρο λάδι και αφού τελειώσουμε με το κόψιμο με ένα κουτάλι βρέχουμε τον μπακλαβά με το μείγμα βούτυρο λάδι.

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά, θέλει ψήσιμο 2-2 1/2 ώρες  σύνολο. (αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην τον κάψουμε παρακολουθούμε ).

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Αφού ψηθεί τον αφήνουμε να κρυώσει 5-6 ώρες, ή  έως την άλλη μέρα, να κρυώσει καλά.

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με  νερό, τη  ζάχαρη και την  κανέλα, βράζουμε σε μέτρια φωτιά 10-15 λεπτά, προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Ζεσταίνουμε καλά το σιρόπι να βράζει και με μία κουτάλα χύνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι καυτό.

Αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει!!! Μπορούμε να βάλουμε 2 κουταλιές μέλι στο σιρόπι πριν το ρίξουμε στο μπακλαβά..

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Μπακλαβάς με φύλλο σπιτικό!

Πηγή

loading...

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας ...