Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι σκεφτόμαστε το μενού που θα φτιάξουμε για την οικογένειά μας και τους καλεσμένους μας. Ένα μενού για ένα νόστιμο και όμορφο εορταστικό τραπέζι. Σας δίνω μερικές ιδέες για να σερβίρετε τις σαλάτες σας.

Πράσινη γιορτινή σαλάτα με μήλο

Γιορτινές συνταγές για σαλάτες 6

Υλικά

1 μαρούλι χοντροκομμένο
1 πράσινη σαλάτα χοντροκομμένη
λίγο λάχανο ψιλοκομμένο
λίγο κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κόκκινο μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 μεγάλο πράσινο μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 καρότα τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
½ φλιτζάνι καρύδια σπασμένα

Για τη σος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμός ενός λεμονιού
ξύσμα ενός λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο ποτήρι χτυπήστε με το μιξεράκι τα υλικά για τη σος. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα λαχανικά και τα μήλα. Λίγο πριν σερβίρετε περιχύστε με τη σος.

Συμβουλή: Για να εμπλουτίστε τη σαλάτα σας  μπορείτε να ψήσετε ή να βράσετε φιλέτο κοτόπουλου, να το κόψετε σε λεπτές λωρίδες και να το ανακατέψετε στη σαλάτα σας.

Συνταγή:govastileto.gr

Λάχανο καρότο με πράσινο μήλο και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα

Γιορτινές συνταγές για σαλάτες 6

Υλικά

  • Για τη σαλάτα
    • 300 γρ. λάχανο λευκό ,λεπτοκομμένο
    • 200 γρ λάχανο κόκκινο, λεπτοκομμένο
    • 60 γρ. πιπεριές κόκκινες ζουλιεν
    • 60 γρ. πιπεριές κίτρινες ζουλιεν
    • 80 γρ. πράσινο μήλο ζουλιέν
    • 100 γρ. καρότο ζουλιεν
    • 200 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα
    • φύλλα μαϊντανού
  • Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα
    • 100 γρ. ηλιέλαιο
    • 180 γρ. ελαιόλαδο
    • 60 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο
    • 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν
    • 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους
    • 50 γρ. μέλι
    • 50 γρ. νερό
    • αλάτι

    Εκτέλεση

    Για τη σαλάτα

    Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.

    Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα

    Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ.

    Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

    Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ αραιώνουμε με νερό.

    Συνταγή: yiannislucacos

    Γιορτινές συνταγές για σαλάτες 6

    Υλικά

    • φύλλα από ένα μαρούλι
    • 1 ματσάκι ρόκα
    • 1 ματσάκι λόλα κόκκινη
    • 1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
    • 4 αποξηραμένα σύκα σε φέτες
    • 8 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
    • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
    • 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό ξίδι
    • αλάτι (προαιρετικά)
    • 150 γραμμ. ανθότυρο κομμένο σε καρέ
    • 1/2 φλ. αποξηραμένα κράνμπερις

    Εκτέλεση

    1. Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά τοποθετώντας τα σε σαλατιέρα.

    2. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα ή σε ένα τηγάνι ψιλοκόβουμε αρχικά τα σύκα, έπειτα τα περιχύνουμε με το κρασί και  τα σιγοβράζουμε για 5΄-6΄, να μαλακώσουν ελαφρά. Στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

    3. Προσθέτουμε στα λαχανικά τα καρύδια, τα σύκα με όσο υγρό έχουν, τα κράνμπερις και το ανθότυρο κομμένο σε καρέ.

    4. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε με αυτά τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

    Συνταγή: argiro.gr

Σαλάτα με ρόκα και αχλάδι

Γιορτινές συνταγές για σαλάτες 2

Τι θα χρειαστείτε:

6 ματσάκια  άγρια ρόκα
4 αχλάδια
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
200 γρ. μπέικον
20 γρ. φουντούκια
60 γρ. κρουτόν

Για την μαρινάδα:
90ml ξίδι εστραγκόν
120ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο αλάτι
μαύρο πιπέρι

 

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε τη ρόκα. Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε σε τέταρτα τα αχλάδια. Κόβετε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες, το μπέικον σε κύβους και ψιλοκόβετε τα φουντούκια. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Ανακατεύετε σε μπολ τα υλικά της μαρινάδας με ένα σύρμα. Προσθέτετε τα αχλάδια, τα φουντούκια και το μπέικον και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 5 λεπτά. Βάζετε τη ρόκα στο μπολ, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα σαλάτας, προσθέτοντας από πάνω το κατσικίσιο τυρί.

Συνταγή: argiro.gr

Φινλανδική σαλάτα Rosolli

Γιορτινές συνταγές για σαλάτες 3

Τι θα χρειαστείτε:

4 βραστές πατάτες
4 βραστά καρότα
4 βραστά παντζάρια
1 αγγουράκι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)
Μηλόξυδο ή απλό ξύδι
Ελαιόλαδο

Τι θα κάνετε: Βράστε τα λαχανικά για λίγο ώστε να παραμείνουν τραγανά. Ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα σε κύβους και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ, προσθέτοντας και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Προσθέστε αλατοπίπερο. Φτιάξτε τη σως από ξύδι και ελαιόλαδο, προσθέτοντας –αν θέλετε- λίγες σταγόνες ζωμό από τα βρασμένα παντζάρια. Σερβίρετε τη σάλτσα χωριστά. Αν θέλετε προσθέστε στη σαλάτα βραστά αυγά.

 

Σαλάτα με λάχανο και γιαούρτι

Γιορτινές συνταγές για σαλάτες 4

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο, καλά στυμμένο
  • 1 μεγάλο πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο μικρά κυβάκια
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλερι (τα τρυφερά φύλλα μόνο)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το άσπρο μόνο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • 1 κουταλάκι ξίδι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
  • 200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 150γραμ. μαγιονέζα, χωρίς αυγά
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη (προαιρετικά)

Διακόσμηση

3-4 κλωνάρια μαϊντανού
½ φλιτζάνια σπόροι ροδιού

Τι θα κάνετε: Ψιλοκόβετε τα λάχανα και τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ. Τρίβετε το καρότο, το στύβετε καλά και το προσθέτετε στο λάχανο. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και το σέλερι, καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε μικρά κυβάκια και τα βάζετε όλα μαζί στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Προσθέτετε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα ⅔ του μείγματος στα λαχανικά και τα ανακατεύετε, για να ενωθούν. Το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού το βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε τη σαλάτα σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε δύο περίπου ώρες στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σφίξει. Όταν πρόκειται να τη σερβίρετε, τη βγάζετε από το ψυγείο, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Την καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού, τη διακοσμούμε με σπόρους ροδιού και κλωναράκια μαϊντανού.

Συνταγή:helengrblog.blogspot.gr

Μαρούλι, ρόκα και ρόδι με βαλσάμικο

Γιορτινές συνταγές για σαλάτες 6

Τι θα χρειαστείτε:

  • Μαρούλι πράσινο και κόκκινο
  • Ρόκκα
  • 1 φιλέτο κοτόπουλου ψημένο σε γκρίλ
  • 1 μάνγκο κομμένο μικρά κυβάκια
  • 1 ρόδι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 4-5 κ.σ. παρμέζανα κομμένη πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια
  • λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη

Τι θα κάνετε: Πλένετε και κόβετε τα μαρούλια και τη ρόκκα μέτρια και τα απλώνετε σε πιατέλα. Από πάνω απλώνετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια, το μάγκο και τα ρόδια. Τέλος χτυπάτε όλα τα υλικά της σος και το ρίχνετε κυκλικά πάνω από τη σαλάτα να πάει παντού.

Συνταγή: queen.gr

Από Αναστασία  T