Διακοπές ίσον κήπος. Κήπος ίσον barbeque. Κι αυτό το τελευταίο απαιτεί σωστή τεχνική. Συν ανάλογο στυλ.

barbecue-2_95dw (700 x 467)

Υπάρχει λόγος που ένας άνδρας πρέπει να βρίσκεται διαρκώς πάνω από μια ψησταριά: η θράκα είναι ζωντανή, ο άνεμος απρόβλεπτος και το συνεχές γύρισμα των κρεάτων απαραίτητο. Συν ότι σε κάνει να δείχνεις γνώστης και πολύ απασχολημένος. Και επειδή συνήθως το barbeque συνεπάγεται παρέα, οφείλεις να είσαι φιλικός και έτοιμος να εξυπηρετήσεις κάθε ιδιαίτερη προτίμηση –«Όχι πολύ ψημένο για μένα», «Τρώω μόνο κοτόπουλο», «Βάλε και τις πίτες για τα παιδιά». Άρα, για μέγιστη αποδοτικότητα, πνευματική ηρεμία και επιτυχία, ο πρώτος κανόνας είναι να μάθεις πώς να λειτουργείς την ψησταριά και στις τρείς ζώνες: καυτό-μεσαίο-χαμηλό. Μετά, μπορείς να ψήσεις τα πάντα. Μπριζόλες. Παϊδάκια. Καλαμπόκια. Οστρακοειδή. Ντομάτες. Ανανά. Χωρίς να ψηθείς εσύ.

Τι (και πώς) ψήνεις ανάλογα με την ένταση της φωτιάς

 Για ψησταριά υγραερίου: Το παιχνίδι με τις εντάσεις της φωτιάς παίζεται με τους ρυθμιζόμενους θερμοστάτες. Ο γενικός κανόνας είναι να τοποθετήσεις τα κρεατικά στη μαντεμένια πλάκα με κλεισμένο καπάκι ώστε να ψηθούν καλά από μέσα και κατόπιν πέρασέ τα λίγα λεπτά από τα grill για να ξεροψηθούν.

 Για ψησταριά με κάρβουνα: Χώρισε τη βάση σε τρεις ζώνες από δεξιά προς τα αριστερά – μεγάλη ένταση, μεσαία και καθόλου κάρβουνα δεξιά- ώστε να παίξεις τα υλικά όπως σε βολεύει καλύτερα.

 Στη χαμηλή φωτιά και για ψήσιμο χωρίς συχνά αναποδογυρίσματα, προτίμησε μεγάλα κομμάτια κρέατος, ψάρια, στήθος κοτόπουλο.

 Στη μεσαία φωτιά και για κανονικό ψήσιμο ιδανικά θεωρούνται τα παϊδάκια κοτόπουλου με την πέτσα τους, σουβλάκια, χοιρινές πανσέτες, λουκάνικα, καλαμπόκια, μικρότερα ψάρια και όστρακα (βάλε τα κατευθείαν πάνω στη φωτιά και μόλις ψηθούν θα ανοίξουν μόνα τους).

 Στη μεγάλη φωτιά και για ξεροψημένα φαγητά επιλέγεις φιλετάκια, παϊδάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ (θα χρειαστεί να το περάσεις από μεσαία φωτιά μόλις γίνουν από μέσα), φιλέτα κοτόπουλου, λαχανικά σε λεπτές φέτες και ψωμιά ή πίτες.

 Ανεξαρτήτως έντασης: Έχε πάντα επαφή με το φαγητό που ψήνεις. Άσχετα με το πόσο σύγχρονη και εξελιγμένη είναι η ψησταριά σου, η φωτιά είναι φωτιά. Παρατήρησε την όψη, τη μυρωδιά και την αίσθηση που σου δίνει το κρέας μόλις το ακουμπάς με το πιρούνι ώστε να ξέρεις πότε πρέπει πραγματικά να το αποσύρεις.

 

Πηγή:gr.askmen.com

loading...

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας ...